Kritik: Stor risiko for nye uhyggelige børnesager

UDSATTE BØRN: Mange fejl i børnesager får to kommuner til at genemgå børnesager igen. Besparelser og øget detailstyring øger risiko for nye børnesager, mener Socialrådgiverne og EL. Minister: Ingen undskyldning for fejl.
"Uden ændringer vil vi fortsat se fejl i sagsbehandlingen og med stor sandsynlighed flere ulykkelige børnesager," lyder det fra næstformanden hos Socialrådgiverne.
"Uden ændringer vil vi fortsat se fejl i sagsbehandlingen og med stor sandsynlighed flere ulykkelige børnesager," lyder det fra næstformanden hos Socialrådgiverne.
Kasper Frandsen

Det er i uhensigtsmæssigt, hvis kommuner nedprioriterer sagsbehandlerressourcer på grund af økonomi. En ordentlig udredning, opfølgning og sagsbehandling i det hele taget er en forudsætning for, at barnet får den rette indsats, og dermed også for, at pengene ikke bliver spildt.

Karen Hækkerup (S)
Social- og integrationsminister
Fakta
Massive fejl i sagsbehandlingen af børnesager
En række kommuner har gennem det seneste år oplevet mange fejl i behandlingen af forvaltningernes børnesager. Her er de største sager:

Tønder Kommune (april 2013)
En lang række af fejl i behandlingen af børnesager har fået Tønder Kommune til at gennemgå 900 sager igen efter en stikprøve af 50 sager. Allerede 2009 fik kommunen brev fra Statsforvaltningen om mange fejl i forvaltningen. Efterfølgende blev en række topdirektører fyret, og kommunen har afsat 10 mio. kr. til at forbedre sagsbehandlingen på børneområdet.

Hjørring Kommune (marts 2013)
Fem kommunale chefer blev sendt hjem, efter en stikprøve fra Deloitte viste, at forvaltningen havde begået mange fejl i børne- og familiesager. Blandt andet har kommunen kun i otte af 41 filfælde udarbejdet en såkaldt "børnefaglig undersøgelse", som loven ellers kræver. Deloitte kalder det "særdeles kritisabelt".

Esbjerg Kommune (oktober 2012)
En far havde i flere år misbrugt sin datter, uden at Esbjerg Kommune reagerede. Ankestyrelsens efterfølgende undersøgelse viste, at der i 100 af de mest komplekse børnesager i kommunen var stærkt kritiske forhold i 33 af sagerne, mens 44 sager blev vurderet som kritiske. Kommunen har efter sagen ansat konsulter og givet seks mio. kr. ekstra til området.

Rebild Kommune (april 2012)
Sexmisbrug af børn, der gik under kommunens radar, fik Rebild Kommune til at bestille en uvildig undersøgelse hos Ankestyrelsen. Undersøgelsen blev præsenteret for offentligheden i april 2012 og viste blandt andet, at der i 82 procent af forvaltningens børnesager var begået fejl.

Behandlingen af børnesager har sejlet i Tønder og Hjørring Kommune, der efter stikprøver har igangsat omfattende undersøgelser af deres praksis på børneområdet.

De to sager fra den sidste måned blotlægger massive og grundlæggende udfordringer på børneområdet i kommunerne, der øger risikoen for nye, uhyggelige børnesager.

Sådan lyder den skarpe kritik fra blandt andet Socialrådgiverne og Enhedslisten.

"Dels er vi udsat for massive besparelser i kommunerne, dels øger regeringen detailstyringen og har stort fokus på administrationsområdet, som skaber et meget højt arbejdspres. Uden ændringer vil vi fortsat se fejl i sagsbehandlingen og med stor sandsynlighed flere ulykkelige børnesager," siger Niels Christian Barkholt, næstformand hos Socialrådgiverne, til Altinget.dk.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024