Ny rapport fra SFI om kommunernes behandling af sygedagpengesager

Dokumentation
Opfølgning på sygedagpenge - Del 1



PRESSEMEDDELELSE FRA SFI
22. januar 2007

 
 

Nye regler om sygedagpenge bidrager til systematisk opfølgning i kommunerne  
 
1. juli 2005 kom der nye regler for kommunernes behandling af sygedagpengesager. De har bl.a. fokus på at holde kontakten med arbejdspladsen, så de sygemeldte ikke risikerer at miste deres job. Fem undersøgte kommuner har taget de nye regler til sig. 
 
Det viser en ny kvalitativ undersøgelse fra SFI. Den belyser, hvordan lovændringerne er blevet ført ud i livet ca. et år efter, de er trådt i kraft. Undersøgelsen bygger på 54 interview med kommunale ledere, sagsbehandlere, læger og virksomhedsledere fra fem kommuner.
 
De nye regler lægger op til en mere systematisk sagsbehandling gennem:

  • nye visitations- og opfølgningsregler, der har øje for sygemeldte med stor risiko for at miste jobbet
  • øget koordinering med læger og virksomheder
  • nye lægeerklæringer, der fokuserer mere på hel/delvis arbejdsevne.
Regler og redskaber bruges flittigt
Reglerne har rent faktisk systematiseret de fem kommuners sagsbehandling. Sygemeldte visiteres og kategoriseres, nye oplysningsskemaer bliver brugt, og det er interviewpersonernes holdning, at der er stort fokus på overholdelse af opfølgningsreglerne.
 
Koordineringen med læger og virksomheder halter stadig
Kommunerne i undersøgelsen er endnu ikke nået så langt med at koordinere indsatsen med læger og virksomheder. Sat på spidsen kan man sige, at der har været mere fokus på at overholde lovens bogstav om at få de sygemeldte delt ind i kategorier og lave opfølgning til tiden, end på at samarbejde med andre om at sikre den sygemeldtes tilknytning til jobbet.
 
Øget fokus på at fastholde tilknytningen til jobbet
Sygemeldte, der har særlig risiko for at miste arbejdstilknytningen, får i de fem kommuner hyppigere opfølgningssamtaler end andre sygemeldte. Sagsbehandlerne giver udtryk for, at de i stigende grad taler med de sygemeldte om at vende tilbage til jobbet, og at de forsøger at vurdere en sygdoms betydning for arbejdsevnen. De fleste interviewede sagsbehandlere, læger og virksomheder lader til at være blevet mere bevidste om, at delvise syge-/raskmeldinger kan bidrage til, at en sygemeldt vender tilbage til jobbet.
 
Undersøgelsen er finansieret af Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Yderligere oplysninger: Forskningsassistent Bodil Damgaard,
tlf. 3348 0872, e-mail: [email protected]
Udgivelse: Bodil Damgaard & Joachim Boll: Opfølgning på sygedagpenge. Del I. Kommuners, lægers og virksomheders erfaringer med de nye regler
Socialforskningsinstituttet 07:01
Udgivelsesdato: 22. januar 2007
Omfang/pris: 116 sider/ 100,- kr. inkl. moms
> Bestil/download
> Læs resumé
SFI-rapport 07:01 Opfølgning på sygedagpenge Del 1

SFI-rapport 07:01

Med venlig hilsen
 
Socialforskningsinstituttet,
Formidlingsafdelingen


Du har modtaget denne e-mail som abonnent på Socialforskningsinstituttets e-mailservice. Ønsker du ikke længere at modtage pressemeddelelser eller nyhedsbreve  på e-mail fra SFI, kan du afmelde denne service her


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024