Ny SFI-rapport om hjemmeværnets frivillige

Dokumentation
 



PRESSEMEDDELELSE FRA SFI
28. juni 2007

 
 
 

 
Frivillige i hjemmeværnet er også aktive med andet frivilligt arbejde
 
Hjemmeværnet har omkring 52.000 medlemmer, hvoraf ca. 28.000 står i reserven. De ca. 24.000 aktive medlemmer bruger i gennemsnit 18 timer om måneden på hjemmeværnsarbejdet. 60 pct. af medlemmerne er også frivillige i andre sammenhænge.
 
Hjemmeværnets medlemmer er mere engagerede i frivilligt arbejde end andre danskere. Mens  knap 40 pct. af den danske befolkning er engageret i frivilligt arbejde i det hele taget, er 60 pct. af Hjemmeværnets medlemmer engageret i andet frivilligt arbejde. Det øvrige frivillige arbejde ligger især inden for idræts-, fritids- samt bolig- og lokalsamfundsområdet, men også social- og sundhedsområdet. Det er de samme områder, befolkningen som helhed er engageret i. Det viser en ny undersøgelse fra SFI ? Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Undersøgelsen har fokus på medlemmernes holdning og forventning til hjemmeværnsarbejdet og ser på, hvem medlemmerne er.
 
Hjemmeværnsmedlemmer hjælper også mere end befolkningsgennemsnittet med praktiske opgaver eller med økonomisk støtte til personer uden for egen husstand, dvs. familie, venner, naboer eller andre.
 
Hvem er medlemmerne?
Medlemmerne af Hjemmeværnet har gennemsnitligt været medlem i over 20 år ? lidt afhængigt af, hvilken af de fem værnsgrene de er medlem af: Hær-, Politi-, Virksomheds-, Marine- og Flyverhjemmeværnet. De fleste er mænd i alderen 25-50 år, men der er også en del kvinder, i alt 14 pct. af medlemmerne. Kvinderne er især medlem af Virksomheds- og Flyverhjemmeværnet.
 
Medlemmernes gennemsnitlige uddannelseslængde svarer til den øvrige danske befolknings. Men der er relativt mange med en mellemlang uddannelse. De er oftere ansat i den private sektor og har i gennemsnit en længere arbejdsuge og lidt mere uregelmæssige arbejdstider end befolkningen som helhed. Mange bor uden for de store byområder.
 
Forskellige forventninger til hjemmeværnsarbejdet
De frivillige kan opdeles i fem typer, alt efter deres mål med at være medlem af Hjemmeværnet: uddannelse og ledererfaring (32 pct.), at forsvare Danmark (26 pct.), socialt fællesskab (23 pct.), en aktiv fritid med øvelser (9 pct.) og en kombination af en lang række mål (10 pct.).
 
Undersøgelsen er baseret på ca. 1.000 spørgeskemabesvarelser. SFI?s karakteristik af de frivillige i befolkningen som helhed, der i 2006 indgik som del af et større internationalt forskningsprojekt, har gjort det muligt at sammenligne Hjemmeværnets frivillige med frivillige i det hele taget og med befolkningen som helhed.

Yderligere oplysninger: Seniorforsker Torben Fridberg, 33 38 08 47, e-mail: [email protected]
Udgivelse: T. Fridberg & Mads M. Jæger: Frivillige i Hjemmeværnet
SFI ? Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, 07:18
Udgivelsesdato: 28. juni 2007
Omfang/Pris: 99 sider/Kr. 90,- inkl. moms
> Læs mere / Download
> Læs resumé
 SFI-rapport 0718 Frivillige i Hjemmeværnet
SFI-rapport 07:18

 
Med venlig hilsen
 
SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd,
Formidlingsafdelingen


Du har modtaget denne e-mail som abonnent på SFI s e-mailservice. Ønsker du ikke længere at modtage pressemeddelelser eller nyhedsbreve  på e-mail fra SFI, kan du afmelde denne service her


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024