Ny SFI-rapport om indsatsen mod negativ social arv

Dokumentation
Hvordan virker indsatsen



PRESSEMEDDELELSE FRA SFI
25. januar 2007

 
 

Behov for opstramning af evalueringer af indsatser mod negativ social arv 
 
Indsatsen mod den negative sociale arv har længe stået højt på den politiske dagsorden. I den forbindelse har Socialministeriet bedt SFI skabe et overblik over, om indsatserne har effekt. Ud fra de eksisterende evalueringer er det imidlertid ikke muligt at afgøre, om indsatserne virker. Evalueringerne af projekterne er vanskelige at sammenligne og er generelt upræcise. 
 
De 54 evalueringer, der findes, indeholder mange interessante og nyttige oplysninger, men de belyste emner er ofte forskellige. Manglen på systematiske beskrivelser gør evalueringerne vanskelige at sammenligne. Den uens vægtning medfører i de fleste evalueringer upræcise beskrivelser og usikker dokumentation af virkningerne.
 
SFI anbefaler derfor en opstramning på projektstyringen og evalueringsområdet. Indsatserne skal kunne vurderes enklere og mere troværdigt. Kommunerne og institutionerne må fremover systematisere og præcisere beskrivelserne af fx:

  • projekternes formål, metode og succeskriterier
  • målgrupperne
  • den iværksatte indsats
  • den anvendte evalueringsmetode
  • projekternes resultater 
?Det er vigtigt, at evalueringerne fremover bliver mere systematiske og anvendelige, så vi kan opbygge et veldokumenteret erfaringsgrundlag fra de gennemførte projekter og dermed styrke den videre indsats mod negativ social arv?, siger forskningschef Niels Ploug.
 
Gode idéer at hente og nye områder at satse på
Fem af de 54 evaluerede projekter indeholder perspektiver, som kan inspirere andre kommuner og institutioner, når de skal planlægge kommende indsatser. Det gælder fx tværfagligt samarbejde og fokus på at give både udsatte gravide og spædbørnsfamilier en god start, så deres sociale situation ikke får negative konsekvenser for barnet.
 
Der er områder, hvor der endnu ikke er forsøgt indsatser mod negativ social arv. Nyere forskning i social arv viser, at læring og undervisning bør forstærkes for udsatte 0-10-årige i daginstitutioner og i de mindre skoleklasser samt blandt anbragte børn.

Yderligere oplysninger: Forskningschef Niels Ploug,
tlf. 3348 0840, e-mail: [email protected]
Udgivelse: Morten B. Sivertsen: Hvordan virker indsatsen mod negativ social arv? Gennemgang og analyse af 54 projektevalueringer
Socialforskningsinstituttet 07:03
Udgivelsesdato: 25. januar 2007
Omfang/pris: 56 sider/ 60,- kr. inkl. moms
> Bestil/download
> Læs resumé
SFI-rapport 07:03 Hvordan virker indsatsen mod negativ social arv?

SFI-rapport 07:03

Med venlig hilsen
 
Socialforskningsinstituttet,
Formidlingsafdelingen


Du har modtaget denne e-mail som abonnent på Socialforskningsinstituttets e-mailservice. Ønsker du ikke længere at modtage pressemeddelelser eller nyhedsbreve  på e-mail fra SFI, kan du afmelde denne service her


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024