Ny SFI-rapport om metoder i socialt arbejd

Dokumentation
Metoder i socialt arbejde



PRESSEMEDDELELSE FRA SFI
27. marts 2007

 
 

Socialarbejdere har deres egen systematik
 
I meget socialt arbejde bliver der i dag brugt fremgangsmåder, der er svære at beskrive og videregive til andre. Den tavse viden, som hver enkelt socialarbejder opbygger med erfaringen, kan være nødvendig. Men politiske og faglige krav om metodeudvikling giver et øget behov for systematik, klare mål og beskrivelser.
 
Hvornår er socialt arbejde metodisk? Den faglige og politiske debat fordrer et fælles metodebegreb. En ny rapport fra SFI definerer metodisk arbejde ud fra fire kriterier:
  • Det er planlagt
  • Det er formålstjenligt
  • Det er systematisk
  • Det kan beskrives med ord.
Disse fire kriterier kan bidrage til, at de anvendte metoder i det sociale arbejde kan gentages og forbedres. Dermed vil man kunne sammenligne, diskutere og vurdere resultaterne i forskellige indsatser, og socialarbejderne kan blive mere bevidste om deres egne metoder og deres anvendelighed.
 
Meget socialt arbejde er ikke metodisk
I SFI-rapporten analyserer forskerne 58 kvalitative interview med socialarbejdere og brugere inden for fire forskellige typer socialt arbejde: en kommunal beskæftigelsesafdeling, multisystemisk terapi (MST), opsøgende lokalpsykiatrisk arbejde og et fritidstilbud for udviklingshæmmede.
 
Blandt de interviewede er det kun MST-terapeuterne, der opfylder alle fire kriterier for metodisk arbejde. I de tre andre typer socialt arbejde er det langt fra alle praktikere, der arbejder systematisk med indsatsernes mål og midler. En del gør det, men ofte ud fra en individuel systematik, hvor den enkelte arbejder med samme fremgangsmåde fra sag til sag uden nødvendigvis at dele den med kollegerne. Her refererer praktikere ofte til den såkaldte tavse viden, som de oparbejder gennem deres erfaringer.
 
Blandt forudsætningerne for succes i det sociale arbejde nævner praktikerne, at brugerne skal være motiverede og ansvarlige, og dermed følger også et behov for metoder til brugerinddragelse.
 
Rapportens konklusioner gælder ikke kvaliteten og effekten af det sociale arbejde. Undersøgelsen ser udelukkende på, i hvilken grad eller hvordan praktikerne lever op til definitionen af, hvad metodisk arbejde er.

Yderligere oplysninger: , Cand.scient.soc. Linda Thorsager, 33 48 09 52, e-mail: [email protected]
Udgivelse: L. Thorsager, E. Børjesson, I. Christensen & V. Pihl: Metoder i socialt arbejde. Begreber og problematikker
Socialforskningsinstituttet 07:11
Udgivelsesdato: 27. marts 2007
Omfang/pris: 128 sider / Kr. 120,- inkl. moms
> Download
> Læs resumé
SFI-rapport 0711: Metoder i socialt arbejde
SFI-rapport 07:11

Med venlig hilsen
 
Socialforskningsinstituttet,
Formidlingsafdelingen


Du har modtaget denne e-mail som abonnent på Socialforskningsinstituttets e-mailservice. Ønsker du ikke længere at modtage pressemeddelelser eller nyhedsbreve  på e-mail fra SFI, kan du afmelde denne service her


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024