Ny SFI-rapport om metoder til interview af børn

Dokumentation
 


 
Nye metoder til interview af børn
 
Børn svarer på flere og flere spørgeskemaer. Men deres udvikling og begrebsapparat sætter grænser for, hvad de kan spørges om. Manglende læsefærdigheder er endnu en barriere, som må overvindes for at undgå, at disse børn glider ud af undersøgelserne. Web-baserede spørgeskemaer med lyd giver mulighed for mere repræsentative undersøgelser.
 
SFI gennemførte i 2006 et pilotprojekt i 5. klasserne på en række skoler. Formålet var at afprøve forskellige spørgsmålstyper til 11-årige, fordi børnene i SFI?s store Børneforløbsundersøgelse, der følger årgang 1995 gennem hele opvæksten, var ved at nå en alder, hvor de evt. kunne interviewes selv.
 
?SFI har stor erfaring med interviewundersøgelser,? siger seniorforsker Dines Andersen. Derfor har det også har været naturligt for os at tage den udfordring op, der ligger i at udarbejde spørgeskemaer til børn, som det ikke er så ligetil at interviewe. Og her har vi fået nogle nye muligheder med web-mediet.?
 
Multimediebaserede spørgeskemaer kan give mere pålidelige undersøgelser
Indsamling af interviewdata ved hjælp af web-baserede spørgeskemaer bliver stadig mere udbredt. I modsætning til ansigt-til-ansigt-interviewet bygger metoden på selvrapportering, hvilket normalt stiller krav til svarpersonen om læsefærdigheder på et vist niveau. Det indebærer ofte et skævt bortfald, idet personer med læsevanskeligheder vil være underrepræsenterede i det indsamlede materiale.
 
Ved at integrere lyd og billede i et multimedie-layout har det med denne undersøgelse været muligt at kompensere de læsesvage for deres handicap og give alle mere lige muligheder for deltagelse. Fx har det særligt udviklede web-skemas mulighed for at få læst spørgsmål og svar op været en hjælp for hver tredje elev. De elever, der har oplevet det som en hjælp, er typisk dem, der ikke selv mener, at de er fagligt stærke. Det taler for, at metoden kan give mere pålidelige og repræsentative undersøgelser.
 
Børn skal have særlige spørgeskemaer
Det er lykkedes at finde en interviewform, der gør det muligt for 11-årige børn at svare på spørgsmål, de ellers kan have svært ved at svare på. Det gælder bl.a. en række spørgsmål om emotionelle problemer, adfærdsproblemer, hyperaktivitet, kammeratskabsrelationer og social adfærd, som man ellers ofte er nødt til at lade forældre og lærere svare på.
 
Undersøgelsen afdækker også mere tekniske krav til spørgeskemaer til 11-årige. Fx lader det ikke til at give nogen væsentlig forskel i undersøgelsesresultatet, om børnene har mulighed for at svare ?ved ikke? i spørgsmålstyper med flere svarmuligheder eller ej. Og en ensartet opbygning af spørgsmålene medfører en hurtigere besvarelse. 

Yderligere oplysninger: , Seniorforsker Dines Andersen, 33 38 08 92, e-mail: [email protected]
Udgivelse: D. Andersen & O. Højlund: Interview med 11-årige børn. Erfaringer fra et web-baseret pilotprojekt
SFI - Det Nationale Forskningscenter for velfærd 07:15
Udgivelsesdato: 12. juni 2007
Omfang/pris: 120 sider / Kr. 110,- inkl. moms
> Bestil/Download
> Læs resumé
 SFI-rapport 0715 Interview med 11-årige børn
SFI-rapport 07:15

 
Med venlig hilsen
 
SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd,
Formidlingsafdelingen


Du har modtaget denne e-mail som abonnent på SFI s e-mailservice. Ønsker du ikke længere at modtage pressemeddelelser eller nyhedsbreve  på e-mail fra SFI, kan du afmelde denne service her



PRESSEMEDDELELSE FRA SFI
12. juni 2007

 
 
 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024