Ny SFI-rapport om motivation og fleksibilitet

Dokumentation
Vil De gerne have et arbejde?



PRESSEMEDDELELSE FRA SFI
26. februar 2007

 
 

4 ud af 5 ledige vil gerne i arbejde - på visse betingelser
 
4 ud af 5 ledige vil gerne have et job. De fleste vil hurtigt i gang og er aktivt søgende. Samtidig stiller de fleste ledige betingelser for at acceptere et job. Meget få er fx parate til at flytte eller acceptere lange rejsetider.
 
Det viser en ny undersøgelse fra SFI, som belyser motivation og fleksibilitet, hos ledige, som er tilmeldt arbejdsformidlingen. De ledige er bl.a. blevet spurgt, om deres fleksibilitet i forhold til løn, fagområde, arbejdstider, transporttid og hvor hurtigt de kan begynde at arbejde.
  • 60 procent er parate til at arbejde for det samme - eller mindre - i løn som de får på dagpenge eller kontanthjælp.
  • Knap halvdelen søger job, som ligger uden for deres eget fagområde.
  • Over 60 procent er parate til skiftende arbejdstider ? dog ikke natarbejde.
  • Kun få er fleksible på alle områder. Men det er også få, som slet ikke er fleksible.
Danskere vil ikke bruge tid på transport til arbejde
De fleste er dog ikke særligt fleksible, når det gælder transporttid. Mindre end halvdelen af de ledige er villige til at påtage sig mere end en times samlet daglig rejsetid til og fra arbejde. Det er langt mindre, end der kræves i de gældende rådighedsregler, hvor ledige skal påtage sig en samlet daglig transporttid på tre timer og i særlige tilfælde op til fire timer. Men i Danmark er det ikke kun ledige, der er uvillige til at flytte eller rejse langt efter arbejde. Tidligere undersøgelser viser, at det samme gælder for beskæftigede. 

Ledige i venteposition
Der er ca. 20 procent, som svarer, at de ikke ønsker et arbejde. Godt halvdelen begrunder det med, at de er tilfredse med deres nuværende deltidsarbejde, at de ønsker at færdiggøre aktivering, har tilsagn om job senere, eller har tilsagn om uddannelse. Et nej til arbejde er således for nogle ledige udtryk for en form for venteposition.
 
Ældre og deltidsledige er mindst motiverede
Der er forskel på motivation og fleksibilitet hos forskellige grupper ledige. Ledige med lang videregående uddannelse er generelt mere motiverede og fleksible end andre. Blandt hhv. ældre og deltidsforsikrede er der flere, der er meget lidt motiverede. De ældres lave motivation skyldes formentlig, at mange er ved at indstille sig på at trække sig helt tilbage fra arbejdsmarkedet. Mens mange deltidsledige tilsyneladende er tilfredse med deltidsarbejde og supplerende dagpenge.

Yderligere oplysninger: , Forsker. Mikkel Bo Madsen, 3348 0917, e-mail: [email protected]
Udgivelse: Mikkel Bo Madsen et al.: Vil De gerne have et arbejde?
Socialforskningsinstituttet 07:07
Udgivelsesdato: 26. februar 2007
Omfang: 194 sider
> Bestil/Download
> Læs resumé
SFI-rapport 0707: Vil De gerne have et arbejde?
SFI-rapport 07:07

Med venlig hilsen
 
Socialforskningsinstituttet,
Formidlingsafdelingen


Du har modtaget denne e-mail som abonnent på Socialforskningsinstituttets e-mailservice. Ønsker du ikke længere at modtage pressemeddelelser eller nyhedsbreve  på e-mail fra SFI, kan du afmelde denne service her


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024