Ny SFI-rapport om udsatte børn

Dokumentation
 



PRESSEMEDDELELSE FRA SFI
12. juni 2007

 
 
 

 
Fritidsaktiviteter er åndehuller i udsatte børns hverdag
 
Både organiserede og uorganiserede fritidsaktiviteter kan fungere som vigtige åndehuller i en vanskelig hverdag. Men udsatte børns deltagelse i fritidsaktiviteter bliver begrænset af økonomi, kønsroller og etnicitet.
 
Fritidsaktiviteter kan give udsatte børn en mulighed for at mødes på lige fod med andre og blive bedømt på, hvad de kan, frem for hvad deres baggrund er. Fritidsaktiviteter kan også give adgang til at møde rollemodeller og få et netværk af voksne, som børnene kan søge hjælp hos, hvis det er svært at få hjælp i hjemmet. Det viser en gennemgang af den eksisterende, men begrænsede, danske og internationale forskning om udsatte børns fritid, som SFI netop har udarbejdet. Udsatte børn omfatter både anbragte og socialt belastede børn, fattige børn, børn med ringe socioøkonomisk baggrund og etniske minoritetsbørn.
 
Udsatte børn mindre aktive
Forskningsoversigten viser, at udsatte børn er mindre aktive i organiserede fritidsaktiviteter, end børn generelt er i Danmark. Sandsynligvis får børn, der er anbragt uden for hjemmet, mere hjælp til at deltage i organiserede fritidsaktiviteter, for de er mere aktive end andre udsatte børn.
 
Danske studier af børn, der lever i økonomisk udsatte familier, viser, at økonomi er med til at begrænse både det organiserede og det uorganiserede fritidsliv sammen med kammerater. Dette bekræftes af norske og svenske studier, der samtidig viser, at kulturel baggrund og kønsroller betyder noget for, hvordan børns fritidsliv former sig. Derudover er forældres praktiske støtte og opbakning vigtig for, at udsatte børn kan deltage i organiserede fritidsaktiviteter.
 
Fritidsaktiviteter kan ikke stå alene
Organiserede fritidsaktiviteter har formodentlig ikke nogen isoleret effekt på udsatte børns trivsel. Men aktiviteterne må ses i sammenhæng med den ballast, som venskaber og relationer til støttende voksne kan give udsatte børn. Derfor bør børns venskaber og netværk indgå i tiltag og forskning, der berører udsatte børns fritidsliv.
 
Der mangler forskning
Udsatte børns fritidsliv er ikke et område, hvor der findes ret megen forskning ? hverken i Danmark eller internationalt. Der mangler både kvalitativ forskning, der beskæftiger sig direkte og dybdegående med udsatte børns fritid, og kvantitativ forskning, der ser på sammenhænge mellem udsatte børns fritidsliv og deres trivsel på kort og lang sigt.

Yderligere oplysninger: Karen Margrethe Dahl, tlf.: 33 48 08 84, e-mail: [email protected]
Udgivelse: Karen Margrethe Dahl: Udsatte børns fritid. Et litteraturstudie.
SFI - Det Nationale Forskningscenter for velfærd 07:16
Udgivelsesdato: 12. juni 2007
Omfang: 90 sider. Rapporten udgives som netpublikation til download.
> Læs mere / Download
> Læs resumé
 SFI-rapport 0716 Udsatte børns fritid
SFI-rapport 07:16

 
Med venlig hilsen
 
SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd,
Formidlingsafdelingen


Du har modtaget denne e-mail som abonnent på SFI s e-mailservice. Ønsker du ikke længere at modtage pressemeddelelser eller nyhedsbreve  på e-mail fra SFI, kan du afmelde denne service her


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024