Ny SFI-rapport om udvandring af højtuddannede

Dokumentation
Brain drain eller brain gain?



PRESSEMEDDELELSE FRA SFI
25. januar 2007

 
 

Højtuddannedes udvandring afhænger af familie, uddannelse og indkomst
 
Globaliseringen kan få flere højtuddannede danskere til at udvandre til andre lande. Dermed risikerer det danske samfund at miste viden, der er vital i den øgede konkurrence om velfærd. Men risikoen for hjerneflugt ser ikke ud til at være overhængende. 
 
Årligt vandrede ca. 2.000 højtuddannede til udlandet i perioden 1992-2003 ? og et tilsvarende antal kom til Danmark. En ny rapport fra SFI og CEBR (Centre for Economic and Business Research, CBS) beskriver nogle af de forhold, der er afgørende for, om højtuddannede vandrer ud af eller ind i Danmark.
 
Familien holder på de højtuddannede
Hvis de højtuddannede har stiftet familie, er de mindre tilbøjelige til at udvandre, end hvis de ikke har det. En udenlandsk samlever kan dog øge danskernes tilbøjelighed til at søge ud. Det samme gælder internationale netværk som fx venner eller kolleger.
 
Uddannelsesretning er afgørende
Særligt inden for naturvidenskab og samfundsvidenskab er de højtuddannede tilbøjelige til at flytte rundt i verden. Humanisterne er de mindst tilbøjelige til dette.
 
?Det kan muligvis forklares med veludbyggede faglige netværk og gode jobmuligheder inden for fx naturvidenskab,? mener seniorforsker Martin Munk fra SFI. ?Desuden er kandidaterne fra naturvidenskab og samfundsvidenskab typisk yngre end humanisterne, når de afslutter deres uddannelse. Dermed vil en mindre andel have stiftet familie ? hvilket netop øger tilbøjeligheden til at søge job i andre lande. Men denne undersøgelse er baseret på statistiske oplysninger om ud- og indvandrere, og den siger ikke så meget om de højtuddannedes motiver. Det kræver andre undersøgelser.?
 
Indkomst spiller ind
Undersøgelsen viser også, at indkomstforhold i Danmark kan spille ind på de højtuddannedes tilbøjelighed til at søge job globalt. Personer med lav indkomst i Danmark, fx nyuddannede, er mere tilbøjelige til at udvandre end andre. Samtidig er der en gruppe af meget højtlønnede som er mobile. Men faktisk er det de tilsvarende grupper højtuddannede med lav indkomst fra udlandet, der er flyttet til Danmark.

Yderligere oplysninger: Seniorforsker, fil.dr. Martin D. Munk,
tlf. 33 69 77 10, e-mail: [email protected]
Udgivelse: Svend T. Jespersen, Martin Junge, Martin D. Munk & Peter Olsen: Brain Drain eller Brain Gain? Vandringer af højtuddannede til og fra Danmark
Socialforskningsinstituttet 07:04
Udgivelsesdato: 25. januar 2007
Omfang/pris: 64 sider/ 60,- kr. inkl. moms
> Bestil/download
> Læs resumé
SFI-rapport 07:04 Brain Drain eller Brain Gain?

SFI-rapport 07:04

Med venlig hilsen
 
Socialforskningsinstituttet,
Formidlingsafdelingen


Du har modtaget denne e-mail som abonnent på Socialforskningsinstituttets e-mailservice. Ønsker du ikke længere at modtage pressemeddelelser eller nyhedsbreve  på e-mail fra SFI, kan du afmelde denne service her


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024