Socialchefernes formand: Sæt os fri

INTERVIEW: Drop regeltyranniet. Det kan frigøre betydelige ressourcer på socialområdet, så kommunerne kan nå regeringens sociale 2020-mål, lyder det fra socialchefernes formand, Ole Pass.
"I vores iver efter at betjene de fleste bedst muligt har de mest udsatte grupper været forsømt over en årrække," siger socialchefformand Ole Pass (billedet).
"I vores iver efter at betjene de fleste bedst muligt har de mest udsatte grupper været forsømt over en årrække," siger socialchefformand Ole Pass (billedet).Foto: Pressefoto
Kasper Frandsen

Hvis der reelt skal være et paradigmeskifte i de nye mål, som socialministeren siger, kræver det, at man går fra detailstyring til målstyring.

Ole Pass
Formand for Socialcheferne
Socialområdet skal afbureaukratiseres markant, hvis regeringen skal nå sine nye sociale mål inden 2020.

Det mener formanden for Foreningen af Socialchefer i Danmark, Ole Pass, der ser et stort potentiale for besparelser ved at "sætte ledere og medarbejdere langt mere fri".

"Vi har længe været tynget af stramme proces- og økonomikrav fra staten. Hvis vi nu både skal detail- og målstyres, bliver det meget svært at nå regeringens sociale mål," siger han.

Regeringen fremlagde torsdag 12. september sine nye 2020-mål for det sociale område, hvor ambitionen blandt andet er at sænke antallet af hjemløse og få flere udsatte børn igennem en ungdomsuddannelse.

Dokumentation
Regeringens sociale 2020-plan "Alle skal med" – Målsætninger for de mest udsatte frem mod 2020 indeholder i alt ni målsætninger for de socialt udsatte frem mod 2020.

De sociale 2020-mål

- Mindst 50 procent af udsatte børn og unge har som 25-årig en ungdomsuddannelse

- De udsatte børns faglige niveau i læsning og matematik skal forbedres

- Andelen af 15-17-årige udsatte unge, der begår kriminalitet og får en fældende strafferetlig afgørelse, skal falde med mindst 25 procent. Det svarer til en andel på højst ni procent.

- Andelen af anbringelser, der bryder sammen, skal falde med mindst 30 procent. Det svarer til, at andelen af sammenbrud højst må udgøre fire procent.

- Antallet af hjemløse i Danmark reduceres med mindst 25 procent. Det svarer til et niveau på højst 4000 personer.

- Andelen af borgere, der vender tilbage til et herberg eller et forsorgshjem inden for det første år efter udskrivning til egen bolig, må højst udgøre 20 procent.

- Andelen af kvinder på kvindekrisecentre, der har behov for mere end ét ophold, reduceres med mindst 30 procent. Det svarer til en andel på højst 25 procent.

- Andelen af borgere, som afslutter et behandlingsforløb for stofmisbrug som stoffri eller med reduktion i misbruget, øges til mindst 50 procent.

- Antallet af narkorelaterede dødsfald skal reduceres og fastholdes på et niveau på højst 200 personer. Det svarer til en reduktion på mindst 30 procent.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024