Tidligere anbringelser er ikke løsningen

BØRN: Anbringelser er nødvendige, men er også en del af problemet, mener ekspert. Problemet er ikke for sen indsats, men at der mangler helhedstankegang.
Foto: www.colourbox.com
Marie Dissing Sandahl

Vi ved, at man er opmærksomme på de helt små børn med problemer og fjerner dem tidligt. Tilbage står spørgsmålet, om man tidligere kunne have opfanget en del af dem, der bliver fjernet som teenagere. Et kontroversielt bud ville være, at man måske ville kunne have opfanget en lille gruppe, men størstedelen af børn anbragt i teenagealderen bliver ikke anbragt for sent.

Tine Egelund
Seniorforsker ved SFI
Anbringelser af et barn uden for hjemmet er et fokuspunkt i udredningsarbejdet op til Barnets Reform, og Altinget.dk har spurgt en ekspert på området, hvad vi ved, og hvad der kan gøres bedre.

"Forældre til anbragte børn er socialt meget ringe stillede mennesker. Vi kan se, at jo yngre børnene er, når de fjernes, jo mere ekstremt dårligt stillede er forældrene. Og børn under skolealderen anbragt uden for hjemmet er børn af de ringest stillede forældre i Danmark," siger Tine Egelund, seniorforsker på SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Hun har undersøgt forholdene for anbragte børn og deres familier, men det er ikke lige til, hvad der skal gøres for at forbedre situation for forældrene til anbragte børn.

"Det er en bredspektret, langvarig opgave at styrke forældrenes evne til at være forældre eller være bedre forældre til et anbragt barn. Samtidig viser undersøgelsen også, at efter fire års anbringelse er forældrenes situation ikke ændret. Så enten har man gjort tilstrækkeligt, eller også er opgaven forfærdelig vanskelig," siger hun.

Dokumentation
Forløbsundersøgelsen af anbragte børn fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd - har undersøgt alle anbragte og senere anbragte børn født i 1995. Den tegner et tydeligt billede af børnenes liv, men der er forskel på børnenes tilstand alt efter, på hvilket tidspunkt i deres liv de anbringes. Fælles for begge grupper er, at de hører til de dårligst stillede i Danmark.

Børn under skolealderen anbragt uden for hjemmet har forældre, der adskiller sig fra normalbefolkningen.

Der er en overrepræsentaion af enlige mødre, og fædrene er i høj grad ude af børnenes liv. En femtedel af dem kunne ikke spores.

Mange af forældrene har det laveste uddannelsesniveau, det vil sige under 9. klasse. 70 % af dem har ingen erhvervsuddannelse, og de er marginaliserede eller udstødte på arbejdsmarkedet og dermed økonomisk dårligt stillede.

En tredjedel af fædrene har været i fængsel og markant flere af mødrene end normalbefolkningen. Op imod halvdelen af børnene har en forældre med en psykiatrisk diagnose. Fyrre procent af forældrene har selv været anbragt uden for hjemmet. Og de optræder langt oftere i misbrugsregistrene.

For børn over 13 år anbragt uden for hjemmet gælder det, at forældrene er marginalt bedre stillede i forhold til uddannelse og arbejde og meget mindre psykiatrisk belastede.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024