Venstre afviser hårdere kurs mod kommuner i børnesager

INTERVIEW: Sagen om muligt lovbrud i Odense er endnu én i rækken på børneområdet. Men Venstres socialordfører, Jan E. Jørgensen, maner til besindighed: Der en ingen tendens, og der mangler heller ikke penge, slår han fast.

"Det er jo ikke, fordi der ikke er penge ude i kommunerne. Der er ret mange penge," siger Jan E. Jørgensen (billedet) i forhold til kritikken af, at kommunerne mangler penge og derfor risikerer at bryde loven.
"Det er jo ikke, fordi der ikke er penge ude i kommunerne. Der er ret mange penge," siger Jan E. Jørgensen (billedet) i forhold til kritikken af, at kommunerne mangler penge og derfor risikerer at bryde loven.Foto: Pressefoto
Kasper Frandsen

Vi skal passe meget på, at vi ikke laver BT-lovgivning på baggrund af enkeltsager, som kommer frem i pressen.

Jan E. Jørgensen (V)
Socialordfører

For at sikre et budget i balance har først Guldborgsund og nu Odense Kommune på børneområdet taget tiltag for at spare, der kan være ulovlige.

Det har fået organisationer og partier til kræve hårdere kurs over for den slags tiltag, der ifølge kritikere sætter retssikkerheden ud af spil.

Da sagen om blandt andet Esbjerg Kommunes svigt i mange børnesager rullede, fik det et flertal af partierne i Folketinget til at overveje at lave generelle regler, der sanktionerer kommuner, når de overser overgreb mod børn.

Dokumentation

Et udsnit af de seneste års skandalesager på børneområdet:

Odense Kommune (august 2015)
Odense Kommune besluttede at lukke hver femte sag om hjælp til udsatte unge for at spare penge. Men en socialrådgiver i kommunen valgte dog at trække lukningen af børnesagerne tilbage efter hård kritik fra flere sider, og der blev igangsat en intern undersøgelse. Også Ombudsmanden vil kigge på sagen.

De berørte familier har fået en standardafgørelse om, at hjælpen stopper, uden at der er lavet individuelle vurderinger af de enkelte børn, holdt børnesamtaler, lavet nye handleplaner for børnene eller holdt partshøring af forældrene, som loven kræver.

Guldborgsund Kommune (april 2014)
I november 2013 indsender en anonym "bekymret medarbejder" fra Guldborgsund Kommune materiale fra et møde om besparelser på kommunens anbringelser.

Der var lagt op til en revisitation af alle sager, som blandt andet skulle munde ud i, at prisen på en række anbringelser skulle nedbringes med 10 - 15 procent, og at 30 - 40 procent af de anbragte børn skulle hjemtages eller hjemgives.

Ombudsmanden udtalte i sin foreløbige redegørelse fra april 2014 alvorlig bekymring for, "om de allermest udsatte børns retssikkerhed vil komme under pres i forbindelse med den igangværende proces.

Guldborgsund Kommune svarede tilbage, at revisitationen blev gennemført i januar 2014, uden at det førte til hjemtagning eller hjemgivning af et eneste barn. Juni 2014 afslutter Ombudsmanden sagen uden at foretage sig yderligere. 

Tønder Kommune (april 2013) 
En lang række af fejl i behandlingen af børnesager har fået Tønder Kommune til at gennemgå 900 sager igen efter en stikprøve af 50 sager. Allerede 2009 fik kommunen brev fra Statsforvaltningen om mange fejl i forvaltningen. Efterfølgende blev en række topdirektører fyret, og kommunen har afsat 10 mio. kr. til at forbedre sagsbehandlingen på børneområdet.

Hjørring Kommune (marts 2013)
Fem kommunale chefer blev sendt hjem, efter en stikprøve fra Deloitte viste, at forvaltningen havde begået mange fejl i børne- og familiesager. Blandt andet har kommunen kun i otte af 41 filfælde udarbejdet en såkaldt "børnefaglig undersøgelse", som loven ellers kræver. Deloitte kalder det "særdeles kritisabelt".

Esbjerg Kommune (oktober 2012)
En far havde i flere år misbrugt sin datter, uden at Esbjerg Kommune reagerede. Ankestyrelsens efterfølgende undersøgelse viste, at der i 100 af de mest komplekse børnesager i kommunen var stærkt kritiske forhold i 33 af sagerne, mens 44 sager blev vurderet som kritiske. Kommunen har efter sagen ansat konsultenter og givet seks mio. kr. ekstra til området.

Rebild Kommune (april 2012)
Sexmisbrug af børn, der gik under kommunens radar, fik Rebild Kommune til at bestille en uvildig undersøgelse hos Ankestyrelsen. Undersøgelsen blev præsenteret for offentligheden i april 2012 og viste blandt andet, at der i 82 procent af forvaltningens børnesager var begået fejl.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024