130 mio. kr. mere til psykisk syge børn

Partierne bag statspuljen har besluttet at bruge ekstra mange penge på de psykisk syge børn og unge.
Der skal gøres en ekstra indsats for børn og unge med psykiske problemer. Det vedtog forligspartierne bag satspuljen.
Der skal gøres en ekstra indsats for børn og unge med psykiske problemer. Det vedtog forligspartierne bag satspuljen.Foto: altinget
Maria Dalby
Fakta
Aftale om satspuljen på det sociale område 2007-2010

Partierne bag satspuljeforliget, Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti, har den 23. oktober 2006 indgået en aftale på det sociale område om udmøntning af satspuljen for 2007.

Aftalen i hovedtræk:

Forstærket indsats på psykiatriområdet - en fornyet psykiatriaftale på det sociale område 2007-2010
I forlængelse af tidligere års satspuljeaftaler er satspuljepartierne enige om at afsætte midler til en forstærket indsats på psykiatriområdet.

Satspuljepartierne afsætter 490 mio. kr. over 4 år til fortsættelse af psykiatriaftalen på det sociale område. Udgangspunktet for indsatsen er, at den skal bidrage til at give mennesker med sindslidelser en bedre hverdag. Midlerne skal bruges til:
- at fortsætte driften af de botilbud, den bostøtte og de væresteder, der er med til at skabe tryghed i hverdagen for mange mennesker med sindslidelser. Driften har også været understøttet af tidligere psykiatriaftaler,
- at styrke efteruddannelsen af personale, der har med sindslidende af anden etnisk baggrund at gøre, samt personale, der beskæftiger sig med retspsykiatriske patienter,
- at der for personer med spiseforstyrrelser og selvskadende adfærd sættes målrettet ind for bl.a. at forbedre opsporing, tidlig indsats og rehabilitering samt netværksdannelse og
- at forbedre den offentlige hjælp til den lille gruppe mennesker med sindslidelser, der bor i deres egen bolig under elendige forhold.

Satspuljepartierne er enige om, at indsatsen over for psykisk syge børn og unge skal forbedres markant. Derfor er rammen til børn og unge ekstraordinært hævet med i alt 100 mio. kr..

På det sociale område vil der bl.a. blive afsat midler til:
- at forbedre den sociale, pædagogiske og psykologiske indsats inden for socialpsykiatrien
- opfølgning efter psykiatrisk behandling med henblik på at forebygge genindlæggelse samt
- støtte til forældre med psykisk syge børn.

Godt 130 mio. kr. af psykiatriaftalen målrettes disse udfordringer. Den nærmere udmøntning af midlerne til børne- og ungepsykiatrien aftales mellem satspuljepartierne, og der koordineres med initiativerne på sundhedsområdet.

Derudover er der afsat 24,7 mio. kr. om året til fortsættelsen af 31 projekter, der blev støttet af psykiatriaftalen 2003-2006. Projekterne er målrettet børn og unge og voksne sindslidende med dobbeltdiagnoser.

Tilgængelighedspuljen
Manglende fysisk tilgængelighed kan være en alvorlig barriere for mennesker, der lever med handicap. Derfor har satspuljepartierne afsat i alt 30 mio. kr. i 2007 og 2008 til en tilgængelighedspulje. Puljen skal medfinansiere tilgængelighedsforbedringer i offentlige bygninger med en borgerrettet servicefunktion. Det kan f.eks. handle om rådhuse, jobcentre og sundhedsklinikker. Ved udmøntningen af puljen i 2008 vil også lokale kulturinstitutioner have mulighed for at få medfinansieret tilgængelighedsforbedringer.

Kvalitetsudvikling af ældreområdet
Satspuljepartierne er enige om at afsætte midler til at udvikle kvaliteten af ældreplejen. Der afsættes i alt 25 mio. kr. til videreuddannelse af ledere og personale på ældreområdet, derudover er der bl.a. afsat midler til at forbedre madtilbudene til de ældre og styrke forebyggelsesindsatsen.


Kilde: Socialministeriet
Partierne bag satspuljen vedtog sent mandag fordelingen af satspuljemidlerne inden for det sociale område. Især børne- og ungeindsatsen blev tilgodeset. Der blev afsat ekstra 130 millioner kroner til børne- og ungeområdet inden for socialpsykiatrien.

"Vi har snakket om det her i så mange år. Cirka 2500 børn og unge står på venteliste, og det kan vi ikke længere holde ud at se på," siger formand for Sundhedsudvalget Birthe Skaarup (DF) .

Forligspartierne var meget enige om indsatsområdet. De har diskuteret muligheden for at få kvalificerede psykologer ind i behandlingen af børn og unge i socialpsykiatrien. Men hvad de ekstra 130 millioner kroner skal bruges til, træffes der først beslutning om efter forhandlingerne i Sundhedsministeriet.

Birthe Skaarup glæder sig over, at børne- og ungeområdet blev tilgodeset. Tirsdag forhandles der i Sundhedsministeriet, og der forventer hun, at området også skal behandles, og at der kan skabes en sammenhængende indsats. Forhandlingerne ventes ikke at blive afsluttet tirsdag.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024