Ingen grund til at frygte nye sødemidler
Claus Iversen
Ingen forfatter
Ingen forfatter
E 955, sucralose, og E 962, aspartam-acesulfamsalt. To såkaldte intense og kraftigt smagende stoffer, der nu vil blive tilladt i en lang række fødevarer.Der er ikke belæg for at antage, at der skulle være behov for at ændre den tidligere risikovurdering eller den fastsatte ADI-værdi.
Fødevaredirektoratet.
Japanske forskere har udført forsøg på rotter med sødemidlet aspartam, der angiveligt viste, at selv meget små mængder forringede dyrenes sædkvalitet.
Fødevaredirektoratet oplyser om den undersøgelse, der refereres til, at forskere opdelte fire grupper rotter med fire i hver gruppe, og at tre af grupperne blev fodret med aspartam, mens den sidste gruppe, kontrolgruppen, fik vand. Dyrene, der fik vand, havde i gennemsnit 25 % sund sæd, mens de aspartamfodredes gennemsnit var 16 %.
Direktoratet har ikke kunne få kontakt med de japanske forskere, men oplyser, at de 25 % sund sæd, der er konstateret i kontrolgruppen er usandsynlig lav, hvilket kunne indikere, at andre parametre end indtagelse af aspartam har haft indflydelse på forsøgsdyrenes sædkvalitet.