Etisk Råd sætter kritisk lys på forebyggelse

NYHED: Forebyggelse er ikke kun et gode, men har også ulemper, mener næstformanden i Det Etiske Råd. Ny arbejdsgruppe skal kigge på sagen.
Lotte Hvas, læge og medlem af Det Etiske Råd, ser med kritiske øjne på den måde, sundhedsvæsenet opfatter forebyggelse.
Lotte Hvas, læge og medlem af Det Etiske Råd, ser med kritiske øjne på den måde, sundhedsvæsenet opfatter forebyggelse.Foto: Pressefoto
Anders Heissel

Der er en tendens til, at vi går efter risiko. I virkeligheden kan vi bruge hele vores liv på at gå til screeninger. Enkeltvis er der ikke noget i vejen med forebyggelse, men når man ser det samlet, kan det være et problem.

Lotte Hvas
Praktiserende læge og medlem af Det Etiske Råd
Fakta

Om Lotte Hvas:

Praktiserende læge i Præstø

Født 1954

Uddannet læge i 1981

Speciallæge i almen medicin i 1996

Tilknyttet som associeret forsker ved Forskningsenheden for almen praksis og Afdeling for Almen Medicin, CSS, Københavns Universitet i 1997

Medlem af Det Etiske Råd fra januar 2008


Kilde: Det Etiske Råd

Det handler om screeninger for brystkræft, muligheden for at forebygge nyfødte mongolbørn eller de konstante løftede pegefingre fra myndighederne om at spise sundt og motionere nok.

Forebyggelse gennemsyrer efterhånden det meste af sundhedsvæsnet, og da sundhedsministeriet efter valget fik forebyggelse med i navnet, understreger det tydeligt, at tilgangen er i fokus politisk.

Men forebyggelse er ikke altid positivt for samfundet og er tit forbundet med svære dilemmaer, siger Lotte Hvas, praktiserende læge og ny næstformand i Det Etiske Råd.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024