Tastefejl er forsidestof

KOMMENTAR: Skrivefejl ved Patientforsikringen blev forsidestof på Politiken. Dækningen af sundhedsstoffet er de senere år eksploderet, men fejlene er også steget.
Maria Dalby

Men det ville klæde journalisterne at stikke en finger i jorden og måske bare en gang imellem tro på, at systemet ikke kun er af det onde. Journalisternes rolle er at vogte over magthaverne og bringe urimeligheder frem i lyset, men ofte ender de som hysteriske hunde, der glammer, når herren kommer hjem, fordi de har for travlt med at jagte den gode historie frem for at finde fakta.

Maria Dalby
Journalist, Altinget | Sundhed
"Må dø for at få erstatning". Sådan lød en af overskrifterne, der kritisk satte fokus på Patientforsikringens sagsbehandling af de danske kræftpatienters klager i forbindelse med lange ventetider til behandling.

Det var ikke den eneste historie, der rullede over mediernes forsider, og hurtigt blev der skabt en stemning af, at Patientforsikringen havde lavet væsentlige fejl, der gjorde, at patienterne ikke havde fået den rette sagsbehandling. Men virkeligheden var en anden. Det var ganske almindelige tastefejl, der gjorde, at ventetiden var blevet opgjort anderledes i det papir, som ministeren havde fået udleveret.

Fem fejl blev til åbent samråd
Men det vidste hverken journalister eller politikere. Sundhedspolitikerne råbte op og kaldte sundhedsministeren i samråd. Samtidig måtte han i Folketingssalen forklare de mange sager, som Patientforsikringen har behandlet, siden kræftsagen i november 2007 begyndte at rulle.

I alt 151 sager er blevet gennemgået igen. Ud af dem er der opstået fejl i fem. I to sager er der blevet registreret for mange uger, i to er der registreret for få uger. En simpel tastefejl, som ikke må ske, men som vil ske, så længe der er mennesker bag skærmen.

Fejlene er begået i det materiale, som Patientforsikringen havde lavet til sundhedsministerens redegørelse af sagen til Sundhedsudvalget.

Glubske hunde
Men begik journalisterne også en fejl, da de smækkede de fejlagtige historier på forsiden. Deres undersøgelse viste jo, at der var begået en fejl. At folks ventetid var registreret forkert. De havde vist de ansvarlige tallene, men kunne ikke få noget svar på det.

Dokumentation

21 april skriver Patientforsikringen på deres hjemmeside:

I Bededagsferien har der i medierne været omtale af Patientforsikringens behandling af de kræftsager, hvor der er krævet erstatning som følge af brud på reglerne om maksimale ventetider.

Omtalen skyldes overførelsesfejl til et dokument, som Patientforsikringen var blevet bedt om at udarbejde til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse med henblik på en orientering af ministeren og partiernes sundhedsordførere.

Det drejer sig om, at Patientforsikringen har overført faktuelle og anonymiserede oplysninger fra 151 sager til et skema. Heriblandt er der overført oplysninger om overskridelsen af ventetiden i de afgjorte sager. Det er i forbindelse med disse oplysninger, at der er sket fejl.

Patientforsikringen er i øjeblikket i gang med at kvalitetstjekke det omtalte bilag, så ministeren og partiernes sundhedsordførere bliver korrekt orienteret. Patientforsikringen vil ligeledes give ministeren en redegørelse om forløbet i de to sager, der er omtalt i medierne.

For Patientforsikringen er det meget vigtigt, at Folketinget har tillid til de oplysninger, som vi bliver bedt om levere.

Af hensyn til de patienter og pårørende, der enten har fået en afgørelse eller venter på en afgørelse, er det vigtigt at understrege, at de fejl, der er kommet med i den omtalte redegørelse ikke vedrører kvaliteten af de afgørelser, vi har truffet eller vil træffe. Som anført er der tale om overførelsesfejl til et bilag.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024