Kommuner må skære i forebyggelsen

NYHED: Kommuner må ikke forlange egenbetaling, når de tilbyder forebyggelsesaktiviteter som rygestop og kronikerskoler. Det kan betyde, at kommunerne må skære i aktiviteterne.
Rygestop skal være gratis, men det kan betyde, at kommunerne ikke har råd til anden borgerrettet forebyggelse.
Rygestop skal være gratis, men det kan betyde, at kommunerne ikke har råd til anden borgerrettet forebyggelse.Foto: Altinget/Julie C. Christensen
Maria Dalby
Fakta

Egenbetaling for forebyggelsestilbud

Kommunerne må ikke længere opkræve nogen former for egenbetaling for sundhedsfremmende og forebyggende tilbud i medfør af sundhedslovens § 119, stk. 2.

KL har modtaget et brev af 31. marts 2008 fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. I brevet meddeles det, at kommunerne ikke længere må opkræve egenbetaling for deltagelse i forebyggelsestilbud, som er iværksat efter Sundhedsloven. Samtidig meddeler Ministeriet, at tilbud kun må gives til kommunens egne borgere. KL mener, at Ministeriets udmelding vil have negative konsekvenser for omfanget af kommunernes sundhedsfremmende og forebyggende aktiviteter. Derfor har KL skrevet til sundhedsministeren. I brevet anmoder KL om, at kommunerne får mulighed for at opkræve egenbetaling. Desuden anmoder KL om at Ministeriet bekræfter, at ansatte på virksomheder beliggende i kommunen betragtes som kommunens egne borgere, så kommunerne kan fortsætte med at iværksætte forebyggende indsatser rettet mod arbejdspladserne i kommunen.


Kilde: KL
58 kr. rækker ikke langt. Men det er det beløb, kommunerne har fået per borger til forebyggelse. Og nu har sundhedsministeren slået fast, at kommunerne heller ikke må bede om egenbetaling i forbindelse med rygestopkurser. Forkert signal, mener KL.

"Det er et problem, når kommunerne i forvejen har så få penge til den borgerrettede forebyggelse. En egenbetaling på eksempelvis rygestopkurser vil kunne få pengene til at strække lidt længere," siger Nina Gath, der er konsulent ved KL.

Og det synspunkt bakker kommunerne op om.

"Det har jo lidt betydning, når nu økonomien er så skrabet som den er. Vi må jo finde ud af politisk, hvem der så skal betale. Men det havde nu været bedst, om pengene så var kommet centralt fra," siger Helle Rasmussen, der er sundhedschef i Kolding Kommune.

Ikke flere penge
Årets økonomiforhandinger gav heller ikke flere penge til den borgerrettede forebyggelse, og det finder Socialdemokraterne problematisk.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024