Stop nye regler for medicintilskud

NYHED: Hjerteforeningen vil have sundhedsministeren til at stoppe nye tilskudsregler for blodtryksmedicin. Der er fokuseret alt for entydigt på bundlinjen.
Foto: Altinget.dk
Maria Dalby
Op mod 100.000 hjertepatienter kan risikere at skulle have omlagt deres medicin, fordi Lægemiddelstyrelsen vil ændre tilskudsreglerne. Hjerteforeningen og Dansk Cardiologisk Selskab mener, at politikerne skal se på hele billedet i stedet for ren økonomi.

"Sundhedsministeren bliver nødt til at forstå, at hvis regeringen vil nå deres mål, om at danskerne skal leve tre år længere, som står i regeringsgrundlaget, så sætter det her hele processen i bakgear. Hvorfor skal alle de patienter ulejliges med unødvendige skift, der kun er begrundet i en umiddelbar besparelse," siger Peter Clemmensen, formand for Hjerteforeningen.

Kun besparelse i første omgang
Han mener, at Lægemiddelstyrelsen kun har set på den rene besparelse på medicinen og glemt at tage højde for alle lægebesøgende, der vil være nødvendige, hvis tilskudsreglerne ændres. Hvis Lægemiddelstyrelsen gør alvor af planerne om at begrænse tilskuddet til flere typer hjertemedicin, vil det kunne betyde, at flere patienter i en periode vil være i fare for komplikationer.

Lægemiddelstyrelsen ønsker med begrænsningen at tilskynde læger og patienter til at benytte billigere præparater, men det er betænkeligt, mener formand for Hjerteforeningen, Peter Clemmensen.

"Det er ikke givet, at et andet og billigere præparat uden videre kan erstatte et dyrere produkt. Selv om Lægemiddelstyrelsen lægger op til et passende langt varsel til at omstille patienternes medicinske behandling til billigere alternativer, vil en af konsekvenserne være, at velbehandlede patienter i en periode ikke er i optimal kontrol af blodtrykket med deraf følgende øget risiko for hjertekarsygdom," siger han.

Også ved Dansk Cardiologisk Selskab undrer overlæge Henrik Steen Hansen sig.

"Vi er meget betænkelige ved, at 100.000 velbehandlede patienter alene af økonomiske grunde skal tvinges til at bruge et andet præparat. Et som har en helt anden virkning og helt andre bivirkninger. Man har udelukkende set på det økonomiske forhold og ikke taget hensyn til behandlingen," siger Henrik Steen Hansen, der til daglig er overlæge på hjertemedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital.

Han opfordrer Sundhedsstyrelsen til at lave en MTV-rapport, inden de fjerner tilskuddet til den dyrere medicin. Den vil netop gå ind og vurdere de økonomiske konsekvenser lidt bredere.

Har tænkt på det hele
Sundhedsministeren svarede sidste onsdag i salen på spørgsmål vedrørende de nye tilskudsregler.

"Der er tale om en verserende sag, som aktuelt er under faglig behandling i Lægemiddelstyrelsen. Jeg vil derfor afstå fra at fremkomme med konkrete bemærkninger til den sag. Jeg kan dog generelt oplyse, at vurderingen af de samfundsøkonomiske omkostninger ved at ændre tilskudsstatus for et lægemiddel på den ene side må tage højde for de mulige udgifter f.eks. i form af flere lægebesøg, når patienterne skal skifte fra et præparat til et andet, og på den anden side gevinsterne ved, at en gruppe patienter overgår til en lægemiddelbehandling, som er billigere for samfundet. Det er nogle af de ting, som Lægemiddelstyrelsen vurderer," sagde Jakob Axel Nielsen.

De to foreninger frygter, hvis de nye tilskudsregler vedtages, at de praktiserende lægers ressourcer skal bruges på i forvejen velbehandlede patienter i stedet for opsøgende og forebyggende arbejde, som der så ikke vil være ressourcer til.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024