Alkoholkampagne

Sandra Schwartz
Dokumentation
Børn skal ikke drikke alkohol. Det er også forældrenes ansvar.

Teenagere, der drikker meget, kommer oftere galt af sted. De kommer for eksempel op at slås, kommer på skadestuen eller har ubeskyttet sex. Forældrene har et ansvar for at tale om alkohol med deres børn. Hvornår børn tidligst må drikke, og hvor meget alkohol det er rimeligt at drikke, når man er ung og til fest.

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen startede kampagnen i dag (tors. d.25.9.03 red.) ved at pege på, at det – navnlig i forbindelse med de forestående afgiftsnedsættelser på alkohol - er uhyre vigtigt at slå genstandsgrænserne fast: Højst 14 genstande til kvinder om ugen, og højst 21 til mænd. Det andet hovedbudskab i kampagnen er, at børn ikke skal drikke alkohol. – Skal målene nås, er det vigtigt, at vi også på lokalt plan tager et medansvar, sagde ministeren og pegede på Sundhedsstyrelsens forslag til initiativer, fx de kommunale handleplaner. Århus Kommunes forbud mod ’Happy Hour’ blev også nævnt: – Det er et godt initiativ, som kan være med til at dæmme op for voldsomt drikkeri på byens værtshuse, sagde Lars Løkke Rasmussen. På nationalt plan vil regeringen følge indsatsen op med et lovforslag om at hæve aldersgrænsen for butikssalg af alkohol til 16 år.

Medicinaldirektør Jens Kr. Gøtrik tog udgangspunkt i den kedelige rekord, som danske 15–16årige unge fik sidst i 1990erne: De blev Europamestre i druk - endda to gange i træk. Det er derfor nødvendigt, at forældrene tager et ansvar og taler alkohol med deres børn. På samme måde er det vigtigt at få indført fælles regler om alkohol, der hvor børn og unge færdes, sagde Jens Kr. Gøtrik og fortsatte: - Hver 20. dansker dør med en alkoholrelateret diagnose. Det gør alkohol til en alvorlig risikofaktor for danskernes folkesundhed. Skal denne trussel reduceres, er det vigtigt at forebygge risikoen for alkoholmisbrug så tidligt som muligt.

– Forældrene skal klart og tydeligt signalere, hvad de vil acceptere, når det gælder alkohol. Det var budskabet fra Annette Boisen, der som Forældre-backup i Ribe Amt er med til at sætte alkohol på dagsordenen blandt forældre i amtet. – Det er vigtigt, at forældrene aftaler, hvornår børn og unge må drikke, og hvor meget de må drikke. Så ved børnene, hvor de står. Fælles holdninger og normer om alkohol giver mere tryghed og forebygger gruppepres og andre ubehagelige situationer mellem børnene, sagde Annette Boisen.

I de senere år har Sundhedsstyrelsen taget en række initiativer for at udsætte børns alkoholdebut og reducere børn og unges alkoholforbrug. Helt nye tal tyder på en nedgang i forbruget af alkohol blandt de 15-16årige, da færre unge har drukket eller været fulde inden for den sidste måned. Med dette års kampagne vil Sundhedsstyrelsen give forældrene – og andre voksne – konkrete råd og forslag til, hvordan man bedst og mest konstruktivt taler med sit barn om alkohol.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024