Amning redder liv

Sundhedsstyrelsen udgiver ny bog "Håndbog i vellykket amning - en vejledning for sundhedspersonale"
Sandra Schwartz
Dokumentation
Amning redder liv, fremmer tilknytningen mellem mor og barn og er perfekt ernæring til spædbarnet, hedder det bl.a. i en ny bog ”Håndbog i vellykket amning - en vejledning for sundhedspersonale " fra Sundhedsstyrelsen.

Bogen henvender sig til fagfolk, og de får en lang liste af anbefalinger til forældrene. F. eks. beskytter amning barnet mod en række sygdomme gennem en tidlig immunisering, ligesom det medfører mindre sygelighed af fx diarre, mellemørebetændelse, luftvejssygdomme og mavetarmsygdomme.

Amning optimerer barnets fysiske og mentale udvikling og medfører sandsynligvis øget intelligens og hurtigere synsudvikling, ligesom det mindsker risikoen for dehydrering og utilstrækkelig ernæring, når barnet er sygt, og fremmer derigennem helbredelsen

På langt sigt virker amning forebyggende på en række kroniske sygdomme og tilstande, fx fedme, diabetes, forhøjet blodtryk, kræft, leddegigt og allergi – og for moderen har det en forebyggende virkning på fx brystkræft og æggestokkræft og osteoporotisk hoftefraktur. Og dertil endnu et argument: Det er billigt, både for familien og samfundet.

- På denne baggrund er det derfor ikke utænkeligt, at en kvinde en dag vil rejse en erstatningssag mod en producent af modermælkserstatning for ikke at have advaret mod de helbredsmæssige konsekvenser, der er ved at ernære barnet kunstigt i stedet for at amme, eller klage over sundhedspersonalet for forkert eller utilstrækkelig ammevejledning.

Med den viden vi har i dag, bør man være helt sikker på, at det er morens informerede valg, når et spædbarn får kunstig ernæring. Principielt bør der foreligge samtykke (som skal journalføres) fra barnets mor, såfremt man vælger at give et spædbarn andet end morens mælk på barselsgang eller neonatalafdeling, hedder det i bogen.

Medicinaldirektør Jens Kr. Gøtrik har skrevet bogens forord, og han peger på, at der af og til rejses tvivl om modermælkens kvalitet og amningens fordele. – Men samtidig viser nye undersøgelser dog hele tiden flere og nye fordele ved amning for barnets trivsel og udvikling. Det er derfor vigtigt, at bogens budskaber bygger på den nyeste viden. “Håndbog i Vellykket amning” er fagligt opdateret med al den nyeste viden, skriver medicinaldirektøren.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024