Amter skal betale for syge udlændinge

Hvis en person, der opholder sig på et helsecenter, bliver syg og skal på sygehuset, er amtet forpligtet til at betale for ambulancetransport samt sygehusophold. Der er dog forskel på, om der er tale om en EU-borger eller ej.
Claus Iversen
Dokumentation
Spørgsmål 80: "Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra Helsingør Dagblad 4. december 2002 ”Skatteborgere betaler for behandlinger af Humlegårdens patienter”, herunder om Humlegården bryder sygehusloven."

Sundhedsministerens svar: "Artiklen handler om Frederiksborg Amts forpligtelse til at yde behandling og diagnostiske ydelser i forhold til patienter fra ind- og udland henvist eller indlagt fra Humlegården samt til at dække udgifter til hjemrejse for de uden- landske patienters vedkommende.

Jeg vil her gøre rede for amternes forpligtelser i den sammenhæng.

Efter sygehusloven er amterne ansvarlige for sygehusvæsenet. Amternes forpligtelser til at yde sygehusbehandling og befordring mv. i det enkelte tilfælde afhænger af, om patienten har bopæl her i landet, og hvis ikke, om patienten er EU/EØS-borger.

Personer med bopæl her i landet og visse EU/EØS borgere
Sygehusbehandling
Efter sygehusloven skal amterne yde vederlagsfri sygehusbehandling til alle personer med bopæl her i landet, dvs. både til personer fra eget amt, og til personer fra andre amter efter reglerne om frit sygehusvalg. En sygehusafdeling kan dog afvise at modtage fritvalgspatienter, hvis afdelingen har kapacitetsmæssige vanskeligheder.

Det frie sygehusvalg gælder ikke i forbindelse med akut indlæggelse med ambulance og uden lægehenvisning. Den tilkaldte ambulance skal køre til det sygehus, der fremgår af amtets visitationsregler.

Reglerne i sygehusloven om vederlagsfri sygehusbehandling og frit sygehusvalg gælder efter EU-retten også for visse EU/EØS borgere, der er so- cialt sikrede i Danmark, selv om de ikke har bopæl her, fx grænsearbejdere.

Udgiften til sygehusbehandling afholdes af bopælsamtet. For EU/EØS bor- gere uden bopæl her i landet afholdes udgiften dog af opholdsamtet.

Diagnostiske ydelser
I henhold til landsoverenskomsten om almen lægegerning og landsover- enskomsten om speciallægehjælp kan praktiserende læger og speciallæger vederlagsfrit rekvirere nærmere bestemte diagnostiske ydelser, herun- der blodprøver i amtet. Ydelserne kan rekvireres til borgere med ret til sygesikringsydelser i Danmark, dvs. borgere, der har bopæl her i landet samt visse EU/EØS borgere, der er socialt sikrede i Danmark uden at have bopæl her, fx grænsearbejdere.

Det er efter sygesikringsloven op til det enkelte amt, om det vil stille disse diagnostiske ydelser til rådighed på amtets sygehuse eller på private laboratorier, som amtet indgår aftale med.

Udgiften til ydelserne afholdes af bopælsamtet. For EU/EØS borgere afholdes udgiften dog af opholdsamtet.

Amtet kan mod betaling stille tilsvarende diagnostiske ydelser til rådighed for læger uden overenskomst med sygesikringen, herunder for private sygehuse og klinikker.

Befordring og befordringsgodtgørelse
De nærmere regler om befordring og befordringsgodtgørelse er fastsat i cirkulære nr. 2 af 5. januar 1996 om ydelse af befordring eller befordrings- godtgørelse i henhold til lov om sygehusvæsenet og lov om svangerskabs- hygiejne og fødselshjælp.

Efter disse regler kan patienter, der er indlagt akut på et udenamtssygehus få befordring eller befordringsgodtgørelse tilbage til det midlertidige opholdssted, de blev indlagt fra. Tager patienten i stedet til sin bopæl, kan der dog efter omstændighederne ydes befordring eller befordringsgodtgørelse med et beløb svarende til udgiften ved befordring tilbage til det midlertidige opholdssted.

Fritvalgspatienter - som opfylder betingelserne for at opnå befordring eller befordringsgodtgørelse til behandling på et sygehus efter hjemamtets visitationspraksis – kan højst få befordringsgodtgørelse svarende til afstanden til dette sygehus. Fritvalgspatienter må selv afholde øvrige befordringsudgifter.

Udgifterne til befordring afholdes af opholdsamtet.

Andre EU/EØS borgere samt borgere fra tredjelande, som ikke har bopæl her i landet
Sygehusbehandling
Amterne er forpligtede til at yde vederlagsfri akut behandling til personer uden bopæl her i landet, som under deres ophold her får behov for det. Forpligtelsen hertil ophører, når den akutte fase er overstået, og patienten kan rejse eller befordres tilbage til hjemlandet.

Pensionister fra et EØS/EU land har herudover ret til ydelser, der i øvrigt bliver nødvendige under opholdet her i landet.

Befordring og befordringsgodtgørelse
EU/EØS-borgere, der får behov for akut indlæggelse med ambulance, vil efter opholdsamtets visitationsregler blive indlagt på et sygehus i amtet. Befordringen med ambulance er vederlagsfri for patienterne.

Befordringsudgiften afholdes af opholdsamtet.

Amterne er ikke forpligtede til at yde befordring eller afholde befordringsudgifter til hjemlandet efter endt behandling på sygehus.

Befordringsudgiften afholdes af opholdsamtet. Amterne er ikke forpligtede til at yde befordring eller afholde befordringsudgifter til hjemlandet efter endt behandling på sygehus.

Udgiften hertil afholdes af opholdsamtet.

Patienter fra Humlegården
I henhold til de ovennævnte regler har Frederiksborg amts sygehusvæsen pligt til at yde vederlagsfri sygehusbehandling og ambulancetransport mv. til patienter fra ind- og udland, som får behov for det under ophold på Hum- legården.

Amtets sygehuse er derimod ikke forpligtede til at levere diagnostiske ydel- ser til patienter, der er i behandling på den private institution Humlegården. Sygehusene kan derimod i et vist omfang levere sådanne ydelser mod betaling.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024