Anbefalinger om vaccination

Tina Møller
Dokumentation
Sundhedsstyrelsen er blevet opmærksom på, at ældre plejehjemsbeboere i flere tilfælde er blevet pneumokokvaccineret af vaccinationscentre, på trods af tidligere pneumokok vaccination hos sædvanligt anvendte læge.

Da der formodentlig er tale om en mere generel problematik, skal Sundhedsstyrelsen henlede opmærksomheden på de særlige forhold der gør sig gældende omkring pneumokokrevaccination.

Nuværende anbefalinger for pneumokokvaccination Der foreligger ikke fra myndighedernes side en generel anbefaling af pneumokokvaccination af personer > 65 år, som det er tilfældet for influenza.

Såfremt personer over 65 år lader sig pneumokokvaccinere, anbefaler Statens Serum Institut én pneumokokvaccination, da revaccination af personer med højt antistofniveau kan give anledning til meget udtalte og smertefulde lokale reaktioner. Undersøgelser tyder på, at vaccinerede ældre i løbet af 5-10 år mister en del af beskyttelsen opnået ved vaccination og vil have behov for en revaccination.

Generelt anbefales revaccination ikke før 10 år efter den primære vaccination. Er der grunde der taler for at revaccination skal foretages tidligere, bør den forudgås af en antistofmåling. Der henvises i øvrigt til EPI-NYT 46/2002.

Anbefaling
Grundet de særlige forhold der gør sig gældende ved pneumokokvaccination, skal der udvises særlig omhu ved udspørgen for tidligere vaccinationer. Når pneumokokvaccination gives, er den vaccinerende læge forpligtet til forinden, at sikret sig at vaccinationen ikke er foretaget indenfor de sidste ti år.

I tilfælde af, at patienten ikke selv med sikkerhed er i stand til at oplyse om sin egen vaccinationsstatus bør oplysningerne, med patientens samtykke, indhentes ved kontakt til patientens sædvanligt anvendte læge.

Michael von Magnus og Anne Mette Dons


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024