Behandling hos Teddy Øfeldt

Claus Iversen
Dokumentation
Spørgsmål 122: "I det der henvises til alm. del - bilag 425 bedes ministeren indhente Sundhedsstyrelsens vurdering af kvaliteten af den sundhedsfaglige behandling hos Teddy Øfeldt."

Sundhedsministerens svar: "Jeg har fra Sundhedsstyrelsen modtaget følgende udtalelse:"

Vedr. kvaliteten af Teddy Øfeldt behandling:

"Indenrigs- og Sundhedsministeriet har anmodet om bidrag til at besvare spm. 122 fra Folketingets Sundhedsudvalg, hvor der anmodes om at indhente Sundhedsstyrelsens vurdering af kvaliteten af den sundhedsfaglige behandling hos Teddy Øfeldt. Indledningsvis skal det anføres, at behandling hos Teddy Øfeldt ydes af personale, som ikke er uddannet i det danske sundhedsvæsen eller autoriseret af Sundheds- styrelsen og at styrelsen ikke fører tilsyn med centeret og derfor ikke løbende følger kvaliteten af den givne behandling.

Sundhedsstyrelsen er tidligere anmodet om at udtale sig om effekten af behandling efter Teddy Øfeldts principper. I forbindelse med overenskomstforhandlinger i 1980 udtalte styrelsen bl.a.:

"Man kan med andre ord ikke sundhedsfagligt og systematisk udtale sig om eventuel effekt", og senere i bilaget hedder det:

"Succesen ved Teddy Øfeldts virksomhed må antagelig tilskrives den særlige intensive træningsform som anvendes."

I den seneste overenskomstaftale fra 2000 mellem SFU og Teddy Øfeldt blev det aftalt, at Teddy Øfeldt skal forelægge behandlingsprotokol/behandlingsprincipper for Sundhedsstyrelsen, at centeret skal fremlægge dokumentation for behandlingen Indenrigs- og Sundhedsministeriet 3.s.kt.j.nr. 2003-1134-5 Den AJS/Smp 122.doc 3 senest ved udgangen af 2001 og at centeret skal afslutte et kontrolleret studie senest i 2004.

Sundhedsstyrelsen har på denne baggrund fået forelagt en del af øvelsesprogrammet, som ikke kan danne baggrund for en vurdering af behandlingskvaliteten. Sundhedsstyrelsen har endvidere fået forelagt dokumentationsmateriale, som viser, at målt med et særligt instrument, som centeret selv har udviklet, bliver patienterne bedre til at udføre bestemte øvelser, ligesom et spørgeskema viser, at patienterne har færre smerter. Der er en del metodefejl i materialet, men det medvirker til at vise, at centeret arbejder med kvalitetssikring og –udvikling.

En videnskabelig dokumentation for effekten af behandlingen kan først forventes, når det kontrollerede studie er afsluttet. Studiet vil sammenligne effekten af behand- ling efter Teddy Øfeldts principper og behandling efter sædvanlige principper på Amtssygehuset i Glostrup. Studiet forløber planmæssigt. ”


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024