Brug af gentest muliggør skræddersyet medicin

Farmakogenetik - skræddersyet medicin til den enkelte patient på baggrund af individuel genprofil. Forskerne er uenige om perspektiverne i udviklingen, mens både Arne Rolighed og Kristian Ebbensgaard (V) vil arbejde for en videreudvikling.
Sandra Schwartz

Med udgangpunkt i, at det drejer sig om at sikre den rigtige medicin i den rette mængde til hver individuelle patient, er faramkogenetik meget perspektivrigt. Det er jeg stor tilhænger af, og det er noget, vi virkelig må arbejde henimod.

Arne Rolighed
Direktør Kræftens Bekæmpelse
Fakta
Definition på farmakogenetik:
Videnskaben om genetiske faktorers indflydelse på, hvordan lægemidler virker i organismen.

Nogle definerer begrebet mere bredt:
Farmakogenetik handler også om genernes indflydelse på selve sygdommen. Derudover om udviklingen af medicin målrettet mod de gener, der er skyld i sygdommen (drug design).

Farmakogenetik er ikke en ny videnskab. Siden 1950'erne er der blevet forsket i sammenhængen mellem genetiske forskelle og kroppens evne til at omsætte medicin.


Kilde: BIOSAM
Det er nu muligt at kortlægge vores genetiske arvemasse. Spørgsmålet er, om man ved hjælp af gentests kan skræddersy medicin til den enkelte patient. Forskerne har delte meninger på det punkt, mens både Arne Rolighed og Kristian Ebbensgaard er positive over for de nye videnskabelige muligheder.

Arne Rolighed, direktør for Kræftens Bekæmpelse, er entydig både som tidligere sundhedsminister og repræsentant for patienterne i sin holdning til farmakogenetik:

"Med udgangpunkt i, at det drejer sig om at sikre den rigtige medicin i den rette mængde til hver individuelle patient, er faramkogenetik meget perspektivrigt. Det er jeg stor tilhænger af, og det er noget, vi virkelig må arbejde henimod.

Set i forhold til kræftpatienter, der i forvejen ofte skal igennem nogle ret fysisk og psykisk nedslidende behandlinger, som kemokure, strålebehandling og operationer, er det et spændende perspektiv.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024