Danskerne er skeptiske over for medicin

NYHED: Flertallet af danskerne er generelt skeptiske over for indtagelse af medicin, viser meningsmåling. Industrien kalder danskerne for teknologiforskrækkede. Tidl. sundhedsminister kalder det sundhedsvæsenets største problem. "Snusfornuft," siger Lægeforeningen, men advarer mod egentlig modvilje.
Lars Igum Rasmussen

Jeg er stolt over, at vi ikke er den mest pillespisende nation, men der er dog situationer, hvor det ikke er snusfornuft, men problematisk

Ole Eckhardt Poulsen
Næstformand i Lægeforeningen
Fakta
Er du generelt skeptisk over for indtagelse af medicin?

Ja: 60,3 pct.
Nej: 39,7 pct.

Lægemiddelforbruget i Danmark er lavere end i resten af det meste af Europa. Opfatter du det som positivt eller negativt?

Positivt: 93,4 pct.
Negativt: 6,6 pct.

Sådan gør A&B Analyse:

1018 personer har deltaget i undersøgelsen, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.

A&B Analyse har sammensat et panel, de kalder "mini Danmark."

Undersøgelsen er internetbaseret, men den tager højde for usikkerheder.

Panelet er repræsentativt sammensat.


Kilde: A&B Analyse
Danskerne bryder sig ikke medicin.

Ny undersøgelse, A&B Analyse har foretaget for netavisen Altinget blandt 1018 danskere, viser, at seks ud af ti er generelt skeptiske over for indtagelse af medicin.

Lægemidler er essentielt i behandling af mange sygdomme. Derfor trykker direktør i Kræftens Bekæmpelse og tidl. sundhedsminister, Arne Rolighed, på alarmknappen, når der blandt danskerne er en generelt skepsis mod det, der kan gøre dem raske:

"Jeg vidste ikke, at det stod grelt til. Det er overraskende, og det udtrykker, at der er en stigende mistillid til pillen. Jeg har i flere år haft en fornemmelse af, at dansk sundhedsvæsens største problem er at fastholde danskernes tillid til pillen som terapeutisk virkemiddel. Undersøgelsen taler for, at jeg har ret," siger han til netavisen Altinget.

Dokumentation

Danmark har Nordens laveste medicinforbrug:
Danmark: 1136 definerede døgndosis (DDD) per 1000 indbyggere per dag.
Norge: 1334
Findland: 1514
Sverige: 1788
KILDE: OECD Health Data 2004

Interview med Arne Rolighed om medicinskepsis

Hvad siger du til, at 6 ud af 10 danskere siger, at de har en generelt speksis over for indtagelse af lægemiddler ifølge en meningsmåling blandt 1018 danskere?

"Jeg vidste ikke, at det stod grelt til. Det er overraskende, og det udtrykker, at der er en stigende mistillid til pillen. Jeg har i flere år haft en fornemmelse af, at dansk sundhedsvæsens største problem er at fastholde danskernes tillid til pillen som terapeutisk virkemiddel. Undersøgelsen taler for, at jeg har ret," siger Arne Rolighed.

Hvorfor er det et stort problem?

"Der er mange danskere, der har brug for medicin, så de kan blive raske og ikke går rundt med deres sygdom. Og de skal have tillid til pillen, de får tildelt, at den har en betydning for deres sygdom. Når lægen har været inde med analyse, blodprøver og alt muligt og mener, at sygdommen skal bekæmpes med medicin, så er det bedst, at patienter tager pillen for at blive rask."

Hvorfor er der denne skepsis mod lægemidler?

"Til grupper af patienter udskrives, der alt for meget medicin, uden at skele til om det har en nytteeffekt. Der er ældre patienter på 70-80 år, der får op til 50 piller om dagen. Kan det virkelig passe, der gør nytte hver for sig og sammen. Og det er lægeordineret medicin, så kommer al de, som danskerne spiser ved siden af fra Matas og på nettet. Der kører mange historier rundt om i de danske hjem om, at lægerne udskriver lidt for mange piller og med lidt for usikker hånd. Apotekerforeningens nye rapport viser, at tre ud af fire ældre medicinske patienter er fejlmedicinerede. Det understreger, at der er noget helt galt."

Hvad skal man gøre ved problemet?

"Min opfordring er, at medicinalindustrien - der har en legitim interesse i at sælge medicin - og sundhedsmyndighederne går sammen om at lave nogle udviklingsprojekter, som vi kan få genskabt tilliden til pillen. Det er vitalt. Slendrian, sjusk og mistillid til medicin fører til, at der er folk, der ikke tager deres medicin korrekt. Og det kan være livsfarligt. Vi bør være bedre til at kvalitetstjekke i de ældres medicinskabe, blandt andet i Århus Amt og på Skagen. Men industrien burde tage en pæn del af deres kampagnepenge og markedsføringspenge - de bruger omkring ca. en halv mio. kr. per læge i Danmark - og bruge det til egentlige projekter, så de kan se, hvordan det står til. Det vil have en kvalitetsløftende effekt. Man siger jo, at 1/3 aldrig får pillerne ud af pakningen. 1/3 tager medicinen forkert, og kun i 1/3 del af pillerne havner i den rette mund. Den rigtige pille skal i den rigtige mund. Industrien har en kæmpe udfordring. Jeg håber virkelig, at de tager den op. Både for befolknings skyld, men også for deres egen."


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024