Danskerne tager medicinen forkert

NYHED: Tre ud af fire ældre medicinbrugere tager pillerne forkert. Fejlmedicinering er et stort problem. Apotekerforeningen har samlet al viden i ny rapport. Lægemiddelindustrien anklager sundhedsvæsenet for ikke at følge ordentligt op på behandling.
Lars Igum Rasmussen

Danskerne har en jo desværre nogle gange en for stor tiltro til, at de selv kan finde ud af, hvornår de skal stoppe en behandling, som lægen har ordineret. Det kan de altså ikke altid

Ole Eckhardt Poulsen
Næstformand i Lægeforeningen
I Danmark tager tre ud af fire ældre medicinbrugere deres medicin forkert.

I 2003 fastslog verdenssundhedsorganisationen, WHO, at halvdelen af alle kroniske patienter - astma, forhøjet blodtryk og sukkersyge eksempelvis - ikke gennemfører den behandling, lægen har startet. Fordi de enten overhovedet ikke går i gang med selve behandlingen, falder fra eller indtager lægemidlet forkert.

Danmarks Apotekerforening har netop offentliggjort en stor rapport, der har samlet al information og videnskabelige resultater på området. Alene siden 2002 er der kommet 20 videnskabelige artikler om problemet, der ikke er nyt. Alligevel kom resultatet alligevel bag på landets apotekere:

"Vi vidste godt, at det stod galt til, men at problemerne er så massive, kom helt bag på os," siger formanden for Danmarks Apotekerforening, Niels Kristensen til Altinget og fortsætter:

Dokumentation
Så galt står det til:

  • Hypertension: Over halvdelen af patienter ophører behandling inden for det første år. Kun halvdelen af de, der forbliver i behandling, tager mindst 80 pct. af de ordinerede lægemidler.

  • Diabetes: Efter et år er det kun 15 pct. af patienter med diabetes 2 i en et-stofsbehandling, der fortsat tager præparatet. 25 pct. af en gruppe teenagere med type-1-diabetes har misset en dosis inden for de 10 sidste dage.

  • Astma: Næsten halvdelen af de lægemiddelbehandlinger, der årligt ekspederes på apotekerne, anvendes ikke som ordineret. Dette gælder både børn og voksne. Problemet er både underforbrug, overforbrug samt forkert inhalationsteknik.

  • Depression: 2/3 af de patienter, der blev sat i behandling med tricykliske antidepressiver stoppede med at tage dem inden for den første måned.

  • Osteoporose: Efter hhv. et, to og tre års behandling af kvinder med bisfosfonat var andelen af kompliante hhv. 96 pct., 62 pct. og 42 pct.

  • Complianceproblemer starter så at sige, inden behandlingen er kommet i gang. En svensk undersøgelse viste, at 10 pct. af patienterne ikke indløste recepten inden for 5 uger, efter den var udskrevet. Blandt kvinder var efterlevelsen dog højere, idet 99 pct. indløste recepten, mens kun 85 pct. af mændene indløste recepten. Blandt lægemidler mod hjerte-kar-sygdomme var der en signfikant lavere grad af receptindløsning.

  • 15 pct. eller omtrent hver sjette lægemiddelrelaterede problem skyldes noncompliance, viser farmaceutiske omsorgsprogrammer.

  • Typisk måles stigninger i andel af kompliante patienter på 10-20 pct. i forhold til udgangspunktet, når apoteket gennemfører farmaceutiske omsorgsprogrammer.
  • 10 pct. af alle recepter bliver ikke indløst, men en telefonisk opfølgning til patienten fra lægen kan øge andelen, der husker eller vælger at indløse deres recept.

  • Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024