Danskerne vil have gratis kræftvaccination

NYHED: Et overvældende flertal af danskerne ønsker, at den nye kræftvaccination skal være gratis.
Maria Dalby
Fakta

Sådan spurgte vi:

En ny vaccination kan forebygge livmoderhalskræft. Den koster cirka 3500 kr. Politikerne skal i maj beslutte, om vaccinationen skal indgå i børnevaccinationsprogrammet og dermed være gratis. Er du tilhænger eller modstander af, at livmoderhalskræftvaccinationen skal være gratis?

Den skal være gratis 88 pct.
Der skal være brugerbetaling 7 pct.
Ved ikke 5 pct.

I alt er 953 repræsentativt udvalgte danskere blevet spurgt. Meningsmålingen er lavet af A&B Analyse for Altinget.dk


Kilde: A&B Analyse
Det politiske flertal er forlængst sikret for en ny kræftvaccination, og nu bakker befolkningen også fuldt op om HPV-vaccinen. 88 pct. af danskerne mener, at den skal være gratis, mens 7 pct. selv er interesseret i at betale. Kun 5 pct. har endnu ikke taget stilling. Det viser en meningsmåling foretaget af A&B Analyse for altinget.dk.

Venter på SST
Sundhedsstyrelsen har nu præsenteret en MTV om kræftvaccinen, hvor de fremhæver, at den første vaccine er godkendt som sikker og effektiv, og at omkostningerne ved livmoderhalskræft er ganske betydelige. Men vaccinationsudvalget kommer først med den endelige anbefaling i tredje kvartal, og de skal komme med deres indstilling, inden der træffes en politisk beslutning.

I sidste uge meldte både De Radikales Charlotte Fischer og SF's Kamal Qureshi ud, at de ønskede gratis vaccination til kvinder. Tidligere har også DF, De Konservative og S udtalt sig positive om vaccinen til altinget.dk.

En af de ting, som fortsat mangler at blive afklaret, er, hvorvidt det kun skal være kvinder, der skal vaccineres, og hvornår det skal foregå. Mænd kan nemlig også være bærere af virusset.

MTV'en har taget cirka et halvt år, og der har været stor politisk bevågenhed på arbejdet. Men selvom der er stor debat om den første vaccine mod kræft, så kan sundhedspolitikerne næppe nå at få vedtaget gratis vaccination inden sommerferien.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024