Den reelle ventetid

BAGGRUND: Danskerne får kortere ventetider - ikke mindst fordi Dansk Folkeparti støtter forslaget, trods de mange protester.
Maria Dalby

Jeg går ud fra, at ingen er så uansvarlig at udstede garanti uden at sikre, at den kan indløses. Jeg kan ikke forestille mig, at man tror, at én måneds garantien kan indløses inden for de eksisterende økonomiske rammer. For så er der nogen, der fundamentalt begår en fejl – og så begynder de at bygge op til en ny runde af kræftsagen.

Kjeld Møller Pedersen
Professor
Fakta

Ventetider

Mange danskere venter allerede mere end to måneder på deres operationer. Selvom fristen nu sættes ned til én måned, vil det billede sikkert ikke ændre sig. Der kan være mange gode argumenter for, at folk venter længere. De kan selv ønske et hospital, der ligger tæt på deres hjem. Lægen kan anbefale, at de taber sig først. Eller der kan være lange interne ventelister, der gør, at forløbet bliver langt længere end to måneder.

Altinget.dk har set nærmere på de nuværende ventelister. Der kan man se meget forskellige ventetider.

Eksempelvis venter man på Sygehus Esbjerg 23 uger på en forundersøgelse af diskusprolaps. I Holstebro slipper man med 3 uger.

Ved hofteoperationerne går det bedre med forundersøgelserne, der venter man højest seks uger, dog venter man ned til én uge på Århus Sygehus og Randers Centralsygehus. Til gengæld skal man vente 12 uger på behandling i Århus, mens man kun venter to uger på Ringsted, der tilgengæld har seks uger til forundersøgelsen.

Bypass-operationer har en ventetid på 11 uger ved Skejby Sygehus og fire uger ved Aalborg Hospital.


Kilde: Altinget research

Danskerne kan se frem til én måneds behandlingsfrist indføres. Både oppositionen, Danske Regioner og sundhedsøkonomer har sat spørgsmålstegn ved behovet for en yderligere nedsættelse af behandlingsfristen.

Tvivlsomt med én måned
Professor i sundhedspolitik Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet ved ikke, om én måned er en fordel, men advarer alligevel om at kalde fristen for ren ideologi. Da patientens ret til behandling skal i første række, og sundhedsvæsnet kan have godt af udfordringer.

"Det er en udfordring og dybt problematisk at afkorte behandlingsfristen. Endnu mere udfordrende bliver det, om der ikke følger en check med. For regeringen burde jo nok spørge sig selv, hvad har vi for resten lært af kræftgarantien. Og der har man vel lært at udstede garantier, uden at der er dækning for det, det skal man passe på med," siger Kjeld Møller Pedersen.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024