Det skal du holde øje med på sundhedsområdet

ANALYSE: Regionsrådsvalg, regeringens plan for det nære sundhedsvæsen og kampen om at få EMA til København kommer til at præge den ny sæson. Få overblikket over de mange kommende sager på sundhedsområdet.

Foto: Flemming Leitorp
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Den nye politiske sæsons to mest markante sager kunne ikke være mere forskellige. Frem mod november kæmper Danmark for at blive værtsland for EMA i kølvandet på Brexit.

En kamp, der især vil være en kæmpe gevinst for den danske forskningsverden, lægemiddelindustrien og de danske lægemiddelmyndigheder. Helt usædvanligt for sundhedsområdet er der bred enighed om et helt bestemt mål.

Objektivt set vurderes København til at være meget velegnet som hovedsæde. Men presset fra lande, der i modsætning til Danmark endnu ikke har et EU-agentur, betyder, at der ud over store forhandlings- og lobbyevner også skal et stort held til, før EMA vitterligt ender i Danmark.

Dokumentation

Hold også øje med:

It-sikkerhed
Regeringen lancerer angiveligt en ny strategi for cyper- og informationssikkerhed i januar. Sundheds-, energi-, tele- og infrastruktur bliver fokusområder.

Sundhedsdata
Sundhedsministeren ventes at sætte en række initiativer i gang på sundheds-dataområdet. Ministeren og alle Folketingets partier er tidligere blevet enige om en række principper for brug af sundhedsdata. I kølvandet på denne enighed ventes ministeren komme med en række initiativer, der både skal sikre bedre overblik og sikkerhed i brugen af sundhedsdata.

Men samtidig skal udspil på dataområdet også sikre en større indsamling, øget brug og deling af sundhedsdata. Målet er blandt andet, at patienterne i højere grad end i dag oplever, at de relevante sundhedsdata flytter med patienten rundt mellem sygehuse, almen praksis og kommunerne.

Området er særdeles kildent, da mange af de nævnte mål er modsatrettede. Samtidig er Ellen Trane Nørby udfordret af, at regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, på store områder deler Enhedslistens skepsis over for øget dataindsamling og deling af sundhedsdata.

Tandområdet
Regionernes udgifter til at betale tilskud til danskernes tandlægeregninger blev overskredet med et trecifret millionbeløb i 2016. Regionerne og regeringen lægger op til at lave en form for indgreb på området. Tandlægerne mener, at tidligere besparelser er skyld i ubalancen.

Diabeteshandlingsplan

Regeringen og satspuljepartierne har afsat penge til at der skal udarbejdes en ny diabeteshandlingsplan. Regeringen ventes at komme med et udspil til en handlingsplan i dette efterår.

Styringseftersyn

Regeringen og regionerne aftalte i økonomiaftalen for 2018, at der skal laves et styringseftersyn på sundhedsområdet, hvilket kommer til at ske i forbindelse med sammenhængsreformen, som sundhedsministeren og innovationsministeren arbejder på.

Samtidig aftalte regeringen og regionerne at lave gennemgang af styringen af psykiatrien for at få et overblik over kapaciteten. Det sker samtidig med, at blandt andet regionerne og psykiatri-aktørerne råber på en ny psykiatri-handlingsplan. Den nuværende udløber i 2018.

Patientansvarlige læger
Udrulningen af den store satsning 'Den patientsansvarlige læge' fortsætter.
I første omgang målrettes ordningen kræftpatienter.

KL og Danske Regioner skal vedtage en ny strategi for digital sundhed i december 2017. Her bliver det interessant at se, i hvilket omfang regeringen bagefter vil bakke strategien op.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024