DSR utilfreds med økonomi til kommunerne

NOTE: Kommunerne har ikke fået nok penge til at løfte deres nye sundhedsopgaver, mener DSR. Især problemerne omkring de kronisk syge og fedme kan kommunerne umuligt løfte.
Maria Dalby

Det danske samfund befinder sig midt i en fedmeepidemi. Der er også meget stor social ulighed i sundhed. Hvis de opgaver skal løses, skal kommunerne ind med en markant indsats. Det burde være en hjørnesten i økonomiaftalen, men det bliver forbigået i tavshed. Det forstår jeg ganske enkelt ikke.

Connie Kruckow
Formand for DSR
Fakta

Det siger aftalen:

Aftalen indebærer en fortsat stabil udbygning af det danske velfærdssamfund bl.a. med flere midler til børneområdet, ældrepleje, genoptræning og socialområdet. I lyset af kommunalreformen er der endvidere adgang til lån til nye investeringer i bl.a. folkeskolen. Hertil kommer, at der over 3 år frigives deponerede midler på 2,0 mia. kr. årligt, som også kan anvendes til investeringer i bl.a. folkeskolen.

I aftalens indledningstekst står der således intet om forebyggelse, og det gælder også resten af aftalen.


Kilde: Finansministeriet
Foråret har budt på mange historier om den manglende genoptræning og indsats for forebyggelse. Politikernes svar har hele tiden været: "Lad os nu vente på økonomiforhandlingerne".

Men hvis man skal tro Dansk Sygeplejeråd, så glemte kommunerne sundhedsopgaverne, da de i weekenden forhandlede næste års økonomi på plads.

"To ud af fem voksne danskere lider af en kronisk sygdom. Vi ved, at de slet ikke får de sundhedstilbud, de har behov for. F.eks. halter den patientrettede forebyggelse til hjerte-, kræft- og diabetespatienter. Jeg synes, det er skuffende, at regeringen og kommunerne ikke prioriterer de kronisk syge patienter højere," siger Connie Kruckow, der er formand for DSR.

Helt nyt ansvar
Kommunerne har ansvaret for forebyggelse, for de 1,7 mio. kroniske syge danskere. Men de kronisk syge nævnes ikke med ét ord i den nye aftale om kommunernes økonomi for 2008. Uambitiøst, lyder vurderingen fra Connie Kruckow.

Formand for Kommunernes Landsforening Erik Fabrin (V) krævede ellers selv 500 mio. kr. til forebyggelse. Men de penge kan ikke ses i forhandlingsresultatet.

"Det danske samfund befinder sig midt i en fedmeepidemi. Der er også meget stor social ulighed i sundhed. Hvis de opgaver skal løses, skal kommunerne ind med en markant indsats. Det burde være en hjørnesten i økonomiaftalen, men det bliver forbigået i tavshed. Det forstår jeg ganske enkelt ikke," siger Connie Kruckow.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024