Ekspertmøde om sundhedsrisici fra radiobølger og mobilantenner

Sundhedsstyrelsen har holdt møde med ekspertgruppe for at vurdere eventuelle sundhedsrisici fra radiobølger fra mobilantenner.
Sandra Schwartz
Dokumentation
Sundhedsstyrelsen har i dag, 17. november 2003, holdt møde med en gruppe af eksperter inden for de forskningsgrene, der er relevante for at vurdere eventuelle sundhedsrisici fra radiobølger fra mobilantenner.

Ved mødet er diskuteret nogle af de nyeste forskningsresultater på området, fx fra undersøgelse af påvirkning af det almene velbefindende hos mennesker samt laboratorieforsøg med dyr og celler om påvirkning fra radiobølger.

Der er også drøftet behov for øget viden på forskellige områder, fx om de biologiske påvirkninger, radiobølger kan medføre, kan betyde risiko for sygdom eller påvirkning af det almene velbefindende hos visse grupper af befolkningen.

- Der fremkom ikke under mødet nye oplysninger eller synspunkter, der giver anledning til at revurdere den rådgivning, Sundhedsstyrelsen har givet hidtil vedrørende den aktuelle problemstilling om mobilantenner, siger medicinaldirektør Jens Kr. Gøtrik.

Sundhedsstyrelsen anser det internationale samarbejde på dette område for meget væsentligt, herunder samarbejdet i WHO om vurdering af elektromagnetiske felter og sundhed samt i den internationale kommission for fastsættelse af grænseværdier (ICNIRP), som støttes af WHO, EU og den Internationale Arbejdstager Sammenslutning (ILO).

Etablerer forskerpanel
Sundhedsstyrelsen har som et nationalt supplement til det internationale arbejde besluttet at etablere et forskerpanel, der skal bistå med at vurdere nye resultater om eventuelle sundhedsrisici ved radiobølger fra de teknologier, der indebærer forskellige former for udsættelse af befolkningen for radiobølger.

- Sundhedsstyrelsen har besluttet at etablere forskerpanelet, fordi anvendelsen af teknologien er i rivende udvikling og fordi der - på trods af at danskerne er blandt dem i verden, der gerne bruger mobiltelefoner meget - er en bekymring for, om den indebærer en sundhedsrisiko, siger medicinaldirektør Jens Kr. Gøtrik.

Forskerpanelet skal bistå Sundhedsstyrelsen i at opretholde et godt grundlag fremover for den bedst mulige rådgivning om emnet til andre myndigheder og til befolkningen. Endvidere kan forskerpanelet give et dansk bidrag til de internationale vurderinger, som Verdenssundhedsorganisationen (WHO) foretager. - Panelets deltagere vil blive udpeget efter indstilling fra eksterne parter.

Eksperterne, der deltog i mødet:
De eksperter, der deltog i mødet, arbejder med henholdsvis vurdering og måling af, hvor meget befolkningen udsættes for, og hvordan man kan undersøge for biologiske virkninger af radiobølger i laboratorieforsøg og for miljørelaterede sygdomme i befolkningsundersøgelser.

Deltagerne i mødet var - foruden repræsentanter fra Sundhedsstyrelsen:

Direktør Palle Ørbæk, AMI

Professor Jørgen Bach Andersen, Ålborg Universitet

Professor Jørn Olsen, Århus Universitet Lektor Sianette Kwee, Århus Universitet

Institutchef Jørgen H. Olsen, Kræftens Bekæmpelse Professor Per Guldberg, Kræftens Bekæmpelse Overlæge Christoffer Johansen, Kræftens Bekæmpelse

Konsulent Ib Knudsen, Fødevaredirektoratet


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024