Embedslægerne fandt mangler ved en tredjedel af plejehjemstilsynene

Tina Møller
Dokumentation
Kun ved 14 af 1114 besøg fandt embedslægerne så alvorlige mangler, at det gav anledning til genbesøg. - Ingen forhold var så kritisable, at embedslægen fandt grund til øjeblikkeligt at orientere kommunen.

Trods startvanskeligheder nåede embedslægerne 95 pct. af de plejehjemsbesøg, de - efter en ny lov - skulle gennemføre i 2002. De resterende besøg blev udført i årets første måneder. På landsplan blev der gennemsnitligt fundet mangler ved en tredjedel af alle tilsynsbesøg. Ved 14 (1,3 %) besøg blev der konstateret alvorlige mangler, som gav anledning til genbesøg. Ingen forhold blev vurderet som så kritisable, at der var grund til øjeblikkelig orientering af kommunen. Det fremgår af Sundhedsstyrelsen rapport "Plejehjemstilsynet 2002", som udkommer i dag. Basis for den er afrapportering fra 1114 tilsyn.

Formålet med embedslægeinstitutionernes plejehjemstilsyn - der er et årligt uanmeldt sundhedsfagligt tilsynsbesøg i plejehjem og lignende boligenheder - er at forbedre indsatsen over for de svage ældre på det sundhedsfaglige område.

Hovedparten af de mangler, embedslægerne fandt, vedrørte medicinhåndtering. Sundhedsstyrelsen finder på baggrund af resultaterne, at der mangler retningslinier på området og vil derfor nu sammen med embedslægerne undersøge, hvorledes opgaven løses bedst, eventuelt i samarbejde med kommunerne. For at belyse problemet nærmere, har Sundhedsstyrelsen og embedslægeinstitutionerne valgt at gå mere i dybden med medicinhåndtering i tilsynet i 2003.

Der blev endvidere konstateret mangler (ved 13,6 % af tilsynene) vedrørende personalets instrukser, for eksempelvis ansvar og kompetence og medicinhåndtering. Mangler ved den plejefaglige dokumentation vedrørende beboerne blev konstateret i 13,3 % af tilsynene. Sundhedsstyrelsen vil i samarbejde med embedslægeinstitutionerne vurdere om der er behov for reviderede retningslinier.

Tilsynene udføres i henhold til loven med det formål at konstatere fejl og mangler ved de sundhedsmæssige forhold. Sundhedsstyrelsen og embedslægevæsnet lægger vægt på, at tilsynet bliver en fremadrettet støtte til udvikling af kvaliteten af det sundhedsfaglige område i plejeboligenhederne. Set i dette perspektiv er tilsynene blevet vel modtaget, og plejehjemmene er generelt meget engageret og positivt indstillet på at indføre de foreslåede forbedringer.

Klik på Sundhedsstyrelsens rapport Plejehjemstilsynet 2002 (pdf) for at se den samlede fremstilling.

Embedslægeinstitutionernes årsafrapporteringer til kommunerne kan ses på embedslægeinstitutionernes hjemmeside www.eli.dk (klik på det ønskede amt på landkortet)

Kontaktpersoner:
Afdelingslæge Mette Dons, Sundhedsstyrelsens 2. kontor, 7222 7800 Ledende embedslæge Søren Klebak , 7222 7450


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024