Epilepsiforening: De mange skift er et problem

INTERVIEW: Dansk Epilepsi har intet imod kopimedicin og forstår ikke, hvorfor de skal inddrages i en industridebat. Men de er dybt bekymrede over de hyppige skift, epileptikere udsættes for. Og de får mange henvendelser.
Lars Igum Rasmussen
Myndighederne skulle side en dag på kontoret hos Dansk Epilepsiforening.

Så kunne de tage imod de opkald, der kommer fra patienter eller pårørende, der oplever det nye tilskudssystem. Hvor der gives tilskud til det billigste lægemiddel.

Der betyder, at hvis man ikke selv punger differencen ud, så må en måske anfaldsfri epileptiker skifte medicin og dermed risikere at sætte en sygdom i ave over styr.

"Vi har intet imod kopimedicin. Det er en fordel for mange at betale mindre. Men Epilepsiforeningen er imod skift i præparater. Er man på Lamictal (originalpræparat fra GlaxoSmithKline, red.) eller X-kopi velbehandlet og anfaldsfri, så skal man blive på det produkt, der virker – kopi eller ej. Man skal ikke skifte mellem forskellige variationer af præparaterne, sådan som det sker med det nye tilskudssystem. Det store problem er, at lægerne ikke kan identificere de måske 10 pct., der reagerer på at skifte," siger Jutta Houmøller, direktør i Dansk Epilepsiforening til Altinget.

Dokumentation
Hvad er bioækvivalens:

For at få et kopipræparat godkendt skal det gennemgå en bioækvivalensundersøgelse.

30-50 raske forsøgspersoner indtager original- og kopipræparat. I begge tilfælde måles, hvor meget virksomt stof, der optages i kroppen.

Tal sammenlignes for den enkelte forsøgsperson og skal ideelt give samme tal.

EU-guidelines tillader lille usikkerhed, og de fleste må svinge 0,8 og 1,25.

For visse lægemidler tillades snævre svingninger på 0,9 og 1,1, herunder epilepsimedicin.

De udsving svarer godt til naturligt forekommende udsving hos den enkelte afhængig af kroppens situation. Samme lægemiddel kan svinge 0,2 per dag.

KILDE: Danmarks Apotekerforening


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024