Ernærings-exit vil give bagslag

NYHED: Hovedløst og grænsende til grotesk. Sådan betegner flere fagfolk Danmarks exit fra Europarådets ernæringsarbejde. De ser Fødevarestyrelsens beslutning som en kortsigtet besparelse, der vil forringe Danmarks internationale gennemslagskraft på området.

Med Europarådet var Danmark medlem af en organisation, som var i stand til at påvirke beslutningsprocesserne på ernæringsområdet i EU. Vi mister et politisk talerør og forskernetværk, som jeg har meget svært ved at se kan etableres i andre fora

Lars Ovesen
Sundhedschef i Hjerteforeningen og tidl. fmd. for Europarådets sygehuskost-gruppe
"Overvægt og fedme koster årligt det danske samfund omkring fem mia., så det grænser til det groteske, at Fødevarestyrelsen nu klapper pengekassen i," siger formanden for Foreningen af Levnedsmiddelingeniører og -kandidater (FLIK), Jeffrey Hoorfar.

Reaktionen kommer, efter at Altinget i torsdags kunne berette, at Danmark på baggrund af en vurdering fra Fødevarestyrelsen fra og med 1. januar trækker sig ud af et mangeårigt internationalt forebyggelsesarbejde på ernæringsområdet i Europarådet.

Kortsigtet beslutning
Fødevarestyrelsen har i sin beslutning bl.a. lagt vægt på, at det årlige kontingent for at være med i Europarådets ernæringsarbejde er 250.000, og at det sandsynligvis vil stige næste år.

Jeffrey Hoorfar mener, at det kan vise sig, at blive en meget dyr beslutning på sigt:

Dokumentation
Læs relaterede artikler:

Ernæringsindsats sparet væk

Ministerråd blåstempler råd om skolekost

Kamp mod fedme langt fra mål

Inddrag eleverne – det er dem, det handler om

Fakta om Europarådet:

  • Europarådet er et samarbejdsorgan, som stort set alle europæiske lande er medlem af.

  • Europarådet har aktiviteter på fødevareområdet på udvalgte emner inden for rammerne af Partial Agreement in the Social and Public Health Field, som de fleste europæiske stater også er medlem af.

  • Det er det samarbejde, Danmark har valgt at træde ud af pr. 1. januar 2006.

  • Europarådet udformer ikke regler med juridiske konsekvenser. Samarbejdet er af faglig-videnskabelig karakter og munder ud i anbefalinger af forskellig art.

  • Der er et tæt samarbejde mellem Europarådet og EU om de omhandlede områder, hvor Europarådets rolle især er at generere faglig viden, som på forskellig vis kan indgå i EU-reguleringen af fødevareområdet.

    Kilde: Fødevarestyrelsen


  • Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024