Et sundhedsbidrag

Når forskudsopgørelsen rammer ind i danskernes brevkasse, så er det første gang, at de kan se, at der fremover betales direkte til sundhed.
Maria Dalby
Fakta

Fakta om sundhedsbidraget

Sundhedsbidraget er en indkomstskat til staten.

Sundhedsbidraget udgør 8 procent og skal beregnes af den skattepligtige indkomst ligesom kommuneskatten.

Sundhedsbidraget indbetales til staten og medgår til finansiering af hovedparten af de regionale og kommunale sundhedsudgifter.

Sundhedsbidraget afløser delvist amtsskatten, som ikke skal opkræves efter nedlæggelsen af amterne fra og med 2007. Den øvrige del af amtsskatten konverteres til kommuneskat.

Sundhedsbidraget og forhøjelsen af kommuneskatteprocenterne bliver af samme størrelse som den nuværende amtsskat, der i gennemsnit har udgjort cirka 12 procent. For København, Frederiksberg og Bornholms Regionskommune, hvor der ikke betales amtsskat, sker der en tilsvarende tilpasning af kommuneskatteprocenten.

Da beskatningsgrundlaget for sundhedsbidraget bliver det samme som for den nuværende amtsskat, sker der ikke nævneværdige ændringer i skatteværdien af fradragene.


Kilde: SKAT

Den gamle amtsskat er lavet om til et sundhedsbidrag. Fremover bliver alle borgere opkrævet et sundhedsbidrag på 8 procent, der blandt andet skal dække kommunernes udgifter til sundhedsområdet.

I november udsendes knap 4,5 millioner forskudsopgørelser til danskerne, som da for første gang vil kunne se, at de skal betale et sundhedsbidrag. Det er en del af kommunalskatten. Dette er den første gang, at samtlige danskere kan se det nye danmarkskorts betydning, om end den kun er 8 procent.

 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024