Etisk Råd fraråder lovliggørelse af aktiv dødshjælp

Ny bog fra Etisk Råd: Eutanasi - lovliggørelse af drab på begæring?
Sandra Schwartz
Dokumentation
Et enigt Etisk Råd fraråder lovliggørelse af aktiv dødshjælp.

Et enigt Etisk Råd anbefaler, at det fortsat ikke skal være lovligt for læger at tage livet af svært lidende patienter ved eutanasi (aktiv dødshjælp).

Det siger Det Etiske Råds formand, Ole J. Hartling, i forbindelse med offentliggørelsen af rådets redegørelse om eutanasi:

Det er en anbefaling, som skal ses i sammenhæng med rådets to nylige redegørelser om omsorg for døende. De drejede sig om anbefalinger om den åndelige omsorg, der skal være tilgængelig i den krisetilstand, som døende og lidende er i. Og om de beslutninger, som skal træffes, når en udsigtsløs behandling bør ophøre – det som ofte bliver kaldt passiv dødshjælp, og som loven allerede nu rummer mulighed for.

Medlemmerne anerkender de bevæggrunde, man kan have for at gå ind for en lovændring, men fraråder alligevel ud fra flere forskellige begrundelser en lovliggørelse af eutanasi. Medlemmerne er desuden enige om, at der er behov for opprioritering af de ressourcer, der bliver afsat til omsorgen for alvorligt syge og døende mennesker i Danmark. Det må aldrig blive manglende omsorg, der begrunder overvejelser om at indføre eutanasi.

Bag redegørelsen ligger intense diskussioner i rådet. Diskussioner, der afspejler, at etik er dilemmaer og svære valg. Inden vi i rådet nåede til énstemmigt at fraråde lovliggørelse af eutanasi, har vi da også vendt og drejet problematikken og belyst dilemmaerne fra alle mulige vinkler.

Læs bogen her


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024