Få vælgere oplever forskel på blå og rød sundhedspolitik

MÅLING: Sundhed er nummer ét på vælgernes politiske dagsorden, men kun en tredjedel mener, at det gør en væsentlig forskel, om blå eller rød blok er ved magten. Sundhed giver derfor ikke mening som det afgørende valgtema, vurderer analytiker.

Kun 35 procent af vælgerne mener, at det gør en væsentlig forskel for kvaliteten af sundhedsvæsnet, om rød eller blå blok vinder valget.
Kun 35 procent af vælgerne mener, at det gør en væsentlig forskel for kvaliteten af sundhedsvæsnet, om rød eller blå blok vinder valget.Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Tyson W. Lyall

Netop fordi sundhed er så højt prioriteret af vælgerne, er det et område, både røde og blå har satset en pæn del af det økonomiske råderum på. Regeringens og Venstres sundhedsudspil er nærmest kalkeret efter hinanden.

Erik Holstein
Politisk analytiker, Altinget
Fakta
Udvalgte forskelle i blokkens sundhedspolitik:  

Penge:
* Regeringen vil lade sundhedsudgifterne og ældreområdet stige med ca. én procent årligt fra 2016 til 2020.
* Venstre vil prioritere sundhedsvæsnet højere end andre velfærdsområder, men har ikke givet et bud på, hvor mange penge der skal bruges på området fra 2016 til 2020. DF regner med en vækst på én procent årligt i perioden, men vil ikke dele pengene med ældreområdet. Konservative foreslår, at der i 2020 skal bruges ni milliarder mere på sundhed, mens Liberal Alliance ønsker 8,8 milliarder.  

Regionerne:
* Alle partier i rød blok ønsker at bevare regionerne.
* DF, LA og Konservative ønsker at nedlægge regionerne. Venstre har ikke en klar politik for regionernes fremtid.  

Behandlingsgarantien:

* Regeringen ændrede som noget af det første VK-regeringens 30 dages behandlingsgaranti. Garantien varierer nu mellem 30 og 60 dage.
* Alle partier i blå blok vil ved en borgerlig valgsejr ændre behandlingsgarantien tilbage til de 30 dage.  

Privathospitaler:

* Venstre, Konservative og LA vil sikre, at patienter, som er henvist til ambulant behandling, skal kunne tage på privathospital direkte. DF går ikke til valg på forslaget. Partiet vil se et konkret forslag, før det tager stilling.
* Alle røde partier er imod forslaget.

Kilde: Altinget: sundhed

Nok er sundhedspolitik vigtigt, men det gør ikke den store forskel for området, om regeringen er blå eller rød.

Sådan lader vurderingen til at være hos en overvægt af vælgerne.

I en ny Norstat-måling foretaget for Altinget anfører blot 35 procent nemlig, at det gør en ”væsentlig forskel for kvaliteten af sundhedsvæsnet, om rød eller blå blok vinder valget”.

Dokumentation

Vi spurgte:

Er du enig eller uenig i følgende udsagn: Det gør ikke nogen væsentlig forskel for kvaliteten af sundhedsvæsnet, om rød eller blå blok vinder valget.

47 procent svarede: Enig.
35 procent svarede: Uenig.
18 procent svarede: Ved ikke.

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1000 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 28. maj -1. juni 2015.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024