Folkesundhedsplan skal nedbringe unge københavneres brug af tobak, alkohol og stoffer

Claus Iversen
Dokumentation
Københavns Kommunes folkesundhedsplan blev i dag torsdag præsenteret af sundhedsborgmester Inger Marie Bruun-Vierø , familie- og arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard og uddannelses- og ungdomsborgmester Per Bregengaard. De tre forvaltninger skal sammen sætte ind med forebyggelse og behandling for at nedbringe de unge københavneres forbrug af rusmidler. Planen skal nedbringe antallet af rygere, antallet af unge, der overforbruger alkohol, og unge der eksperimenterer med, eller er ude i et egentligt misbrug af hash og andre illegale stoffer. Et stigende antal unge misbrugere skal tilbydes behandling, og deres forældre skal have mulighed for rådgivning.

Den primære målgruppe er unge københavnere i alderen 13-20 år. Det vil sige de større børn i folkeskolens ældste klasser samt unge på ungdoms- og erhvervsuddannelserne. Desuden vil en del af indsatsen rette sig mod forældre og andre nøglepersoner i de unges liv - lærere, pædagoger, sundhedsplejersker og SSP-medarbejdere.

Vigtig forebyggelse
Det er vigtigt med en indsats over for unge, fordi livsstilsvaner grundlægges i de unge år. Med en tidlig alkoholdebut og et stort forbrug af alkohol som ung er det sandsynligt, at forbruget føres med ind i voksenlivet, lige som der er tæt sammenhæng mellem brug af alkohol, daglig rygning og erfaring med stoffer som hash, kokain og snifning. "Du bestemmer" er et program, som skal udbredes til hele København og skal styrke 8. klasse elevers selvværd og handlekompetencer, og dermed mindske brugen af tobak, alkohol og stoffer.

Hjælp til forældre, lærere og andre voksne
Indsatsen over for de unge skal suppleres af en indsats over for de forskellige voksne. "En teenager i familien" hedder et program, der retter sig mod forældre til børn i 7.-9. klasse. Andre projekter går på at udvalgte undervisere på ungdomsuddannelserne tilbydes en opkvalificering for at kunne gå i dialog med de unge om deres livsstil. Også personalet i nattelivet skal gennem personale-dialogmøder have redskaber til at kommunikere om rusmidler.

Ny misbrugsinstitution for unge
Det er også vigtigt, at både unge og voksne har kendskab til, hvor man kan henvende sig for at få råd, vejledning og behandling. Den kommende institution for unge misbrugere er både et rådgivnings- og videnscenter, og også et behandlingssted med mulighed for decideret afgiftning, gruppeforløb for unge hashmisbrugere og andre dagbehandlingsforløb med aktiviteter, arbejdspraktikforløb og fysisk træning.

De voksne har også et ansvar
- Det virkelig gode ved den nye folkesundhedsplan er, at vi sætter ind på alle fronter - både i folkeskolen, på ungdomsuddannelserne og i de unges fritid. Det er en plan, der fokuserer på helheden og går systematisk til værks. Med en sådan indsats tror jeg, at København kan blive en foregangskommune, når det drejer sig om at bekæmpe unges brug af tobak, alkohol og stoffer, siger sundhedsborgmester Inger Marie Bruun-Vierø (rad.)

Nyt tilbud til de helt unge misbrugere
- Det har længe været en drøm at oprette en helt ny institution, som professionelt kan hjælpe både de unge og deres forældre. Det, der i starten ser ud som sjov og fest i gaden, kan særligt for de svage unge ende katastrofalt - i et misbrug de slet ikke kan styre. Her har vi et fælles ansvar, alle os der møder de unge, som enten er ude i et misbrug eller på vej ud i et misbrug, siger familie- og arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF).

Indsats i skoler og klubber
- De unge siger tit, at de er trætte af kampagner, men med dette initiativ er der tale om en sundhedsfremmende og forebyggende indsats, der bygger på en aktiv dialog med de unge, siger uddannelses- og ungdomsborgmester Per Bregengaard (Ø). - Vi vil på skoleområdet gerne udvikle et nyt materiale til undervisningen, som både giver de unge viden om rusmidler og er med til at styrke deres selvværd, sociale kompetencer og handlekompetence. Dette tror vi kan være med til at fremme en positiv adfærd i forhold til tobak, stoffer og alkohol. På denne måde lægger materialet sig op ad flere af de grundlæggende temaer i folkeskolens undervisning.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024