GSK: "Vi afviser alle beskyldninger"

INTERVIEW: GlaxoSmithKline undrer sig over, hvorfor de beskyldes for at føre skræmmekampagne. Men medicinalgiganten understreger, at ikke alle deler myndighedernes syn på, at medicinskift ikke er et problem for epileptikere.
Lars Igum Rasmussen

Lægemiddelstyrelsen er ultimativt beslutningstagerne, og det respekterer jeg. Men jeg er ikke sikker på, at der er universel accept af, at 90-110 løser alle problemer med medicinskift for epileptikere. Der er eksperter på området, der heller ikke er enige.

Simon Jose
Adm. direktør i GlaxoSmithKline Pharma

Direktøren for den europæiske sammenslutning af kopiproducenter European Generic Association EGA, Greg Parry, anklager GlaxoSmithKline (GSK) for at stå bag en skræmmekampagne rettet mod medier, patientforeninger og politikere, der skal skabe tvivl om kopi-versioner af jeres originalprodukt epilepsipræparat Lamictal. Hvad siger du til sådanne beskyldninger Simon Jose, adm. direktør i GlaxoSmithKline Pharma?

"Vi afviser alle beskyldninger. Vi har ingen interesse i at skræmme patienter, underminere kopiprodukter, eller underminere tilliden til sundhedsmyndighederne - det ville være en meget kortsigtet løsning, som en virksomhed i vores størrelse på ingen måde ville overveje."

I medierne har der været rejst tvivl om skiftet mellem originalmedicin og kopierne, og politikerne har stillet mange spørgsmål. Hvad siger du til det?

Dokumentation
Hvad er bioækvivalens:

For at få et kopipræparat godkendt skal det gennemgå en bioækvivalensundersøgelse.

30-50 raske forsøgspersoner indtager original- og kopipræparat. I begge tilfælde måles, hvor meget virksomt stof, der optages i kroppen.

Tal sammenlignes for den enkelte forsøgsperson og skal ideelt give samme tal.

EU-guidelines tillader lille usikkerhed, og de fleste må svinge 0,8 og 1,25.

For visse lægemidler tillades snævre svingninger på 0,9 og 1,1, herunder epilepsimedicin.

De udsving svarer godt til naturligt forekommende udsving hos den enkelte afhængig af kroppens situation. Samme lægemiddel kan svinge 0,2 per dag.

KILDE: Danmarks Apotekerforening


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024