Hamstring af lægemidler i det behovsafhængige tilskudssystem

Tina Møller
Dokumentation
For alle patienter med et vist årligt lægemiddelforbrug giver det behovsafhængige tilskudssystem anledning til hamstring fordi tilskuddet i det individuelle tilskudsår stiger med den individuelle akkumulerede (tilskudsberettigede) medicinudgift, CTR-saldoen. I slutningen af det individuelle tilskudsår får medicinbrugeren således et højere tilskud end i starten.

Ved at købe medicin i slutningen af den igangværende periode i stedet for i starten af den næste, opnår brugeren en lavere gennemsnitlig egenbetaling. Da næste periode først starter når brugeren køber tilskudsberettiget medicin første gang efter den foregående periode er udløbet, kan han desuden udskyde starten på den næste periode ved at hamstre.

Således vil medicinbrugeren over en årrække gennemgå færre tilskudsperioder med et større forbrug per periode og dermed en højere gennemsnitlig tilskudsprocent, end hvis han ikke hamstrede.

Den følgende opgørelse er foretaget på data fra Lægemiddelstyrelsens Lægemiddelstatistikregister. Grunddata omfatter alle tilskudsberettigede ekspeditioner til personer med validt CPR-nummer i perioden efter indførelsen af det behovsafhængige tilskudssystem, dvs. fra 1. marts 2000, og frem til 30. september 2002.

Læs notatet


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024