Hepatitis B vaccination på vej

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) oplyser, at det i øjeblikket overvejes, om en hepatitis B vaccination fremover skal være en del af det danske børnevaccinationsprogram. Det afhænger af Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Det er essensen af dette svar fra indenrigs- og sundhedsministeren til Folketingets Sundhedsudvalg.
Claus Iversen
Dokumentation

Spørgsmål 81:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 3. december 2002 fra Tanja Buch-Weeke vedrørende indførelse af hepatitis B vaccinen i det danske børnevaccinationsprogram, jf. alm. del – bilag 286."

 

Svar:

Jeg henviser til mit vedlagte svar af dags dato til Tanja Buch-Weeke samt til min tidligere besvarelse af spørgsmål nr. 176, stillet af Folketingets Sundhedsudvalg den 26. september 2002.

 

 

 

 

Kære Tanja Buch-Weeke

Tak for dit brev, hvori du beskriver hvordan din 3-årige søn er blevet nægtet optagelse i to danske børnehaver i Bruxelles, fordi han har kronisk hepatitis B. Du anfører, at hvis hepatitis B vaccine var indført i det danske børnevaccinationsprogram, sådan som WHO anbefaler, så ville I som forældre aldrig have behøvet at oplyse om sygdommen, og jeres søn ville ikke være blevet udstødt. Du spørger, om der er planer om at indføre hepatitis B vaccinen i børnevaccinationsprogrammet, og hvad tidsperspektivet i givet fald er. Endvidere stiller du dig uforstående over for, at Sundhedsstyrelsens vejledning for hepatitisbørn i institutioner kan fortolkes, som om der skal være ekstra god hygiejne i institutionen, hvis der er hepatitisbørn i børnehaven.

I anledning af din henvendelse og på baggrund af udtalelse fra Sundhedsstyrelsen skal jeg oplyse følgende:

På grund af den lave forekomst af hepatitis B i Norden har Danmark, som de øvrige nordiske lande, hidtil valgt ikke at indføre vaccinationen generelt, men kun anbefalet at risikogrupper vaccineres. Hepatitis B er meget lidt smitsom ved almindelig social kontakt, og der har været adoptivbørn og indvandrerbørn med kronisk hepatitis B i danske børneinstitutioner i mange år, uden at man tidligere så smittespredning. Hepatitis B smitter først og fremmest gennem blod og ved seksuel kontakt. Man ved, at risikoen for smitteoverførsel er størst i småbørnsalderen. Småbørn har en anden adfærd end større børn med meget fysisk kontakt, der er mere kontakt med kropsvæsker som savl, spyt, blod mv., småbørn kan bide og har ikke forståelse for hygiejne. Erfaringen har endvidere vist, at der kun er risiko for smitte ved langvarig kontakt med barnet. Der er således ikke tale om en risiko, der foranlediger anbefaling om vaccination, når det drejer sig om korterevarende ophold i børnehaven (gæstedagpleje, samvær med legekammerater eller lignende). På baggrund af enkelte tilfælde af smitteoverførsel fra børn med kronisk hepatitis B i dagpleje og vuggestue i Danmark, besluttede Sundhedsstyrelsen i januar 1999, at vaccination skulle tilbydes børn og ansatte i institutioner, hvor der var et kendt tilfælde af kronisk hepatitis B under skolealderen. Hepatitis B vaccinen er en meget effektiv og sikker vaccine og skulle være en ekstra sikkerhed for børn og personale, hvor der var et kendt tilfælde; men i stedet for at berolige ansatte og forældre afføder tilbuddet om vaccination i nogle tilfælde en unødig angst for smitte.

Det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at en oplysningsindsats om børn og hepatitis B vil kunne dæmpe noget af usikkerheden, som man så det ved oplysningskampagnen om børn med hiv-infektion. Sundhedsstyrelsen vil derfor udarbejde oplysningsmateriale om børn og hepatitis B til brug for udlevering til forældre med børn i institutioner, skoler mv., hvor der er konstateret tilfælde med hepatitis B.

Til dit spørgsmål om hepatitis B vaccine skal indføres i børnevaccinationsprogrammet, kan jeg oplyse, at Sundhedsstyrelsen overvejer om vaccinationsanbefalingerne for hepatitis B skal udvides, og at styrelsen har iværksat en Medicinsk Teknologivurdering, der skal belyse, om hepatitis B vaccination bør indføres som en del af børnevaccinationsprogrammet ud fra en vurdering af risikoen for smitte sammenholdt med en samfundsøkonomisk vurdering. MTV-rapporten er næsten færdig og forventes indsendt til Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering medio februar. Derefter skal rapporten vurderes af uvildige eksperter - formentlig udenlandske - hvorefter den skal tilrettes og offentliggøres. Herefter vil Sundhedsstyrelsen vurdere rapporten og tage stilling til, om man vil anbefale indførelse af hepatitis B vaccination, og om der skal udarbejdes indstilling herom til ministeriet.

Til dit spørgsmål om fortolkning af Sundhedsstyrelsens vejledning for hepatitisbørn i institutioner oplyser Sundhedsstyrelsen, at der ikke i Sundhedsstyrelsens "Vejledning om forebyggelse mod viral hepatitis, juni 2002" anbefales særlige hygiejniske foranstaltninger, hvor der er børn med kronisk hepatitis B. I vejledningen står derimod, at børn med kronisk hepatitis B kan optages i daginstitutioner o.l. på lige fod med andre børn, og at forældrene ikke har pligt til at informere institutionen om, at deres barn har hepatitis. Anbefalingerne om hygiejne er de samme for alle daginstitutioner og er ikke afhængige af, om man har kendskab til, at et barn har kronisk hepatitis B.

 

Med venlig hilsen

 

Lars Løkke Rasmussen

 

 

Kopi til:

Sundhedsstyrelsen


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024