HIV og AIDS i Danmark ultimo 2003

Aldrig tidligere så mange HIV-smittede i Danmark som nu – konsekvens af den effektive antivirale behandling.
Sandra Schwartz
Dokumentation
Den 1. december 2003 er det World AIDS Dag, som markeres verden over med arrangementer. I år er temaet: ”Live and let live”, og ønsket er at fokusere på eliminering af stigmatisering og diskrimination – den måske største forhindring for en effektiv HIV forebyggelse og omsorg.

Det er i år 20 år siden årsagen til AIDS – HIV – blev påvist. Siden er millioner af mennesker blevet testet og mange fundet smittet med HIV. De fleste smittede er dog ikke påvist ved en test, men UNAIDS skønner, at omkring 40 millioner mennesker lever som HIV-smittede. Af disse er langt de fleste – fire ud af fem – smittet seksuelt, og de fleste er smittet ved heteroseksuel sex. Langt de fleste smittede - omkring 28 millioner - lever i lande i Afrika syd for Sahara.

HIV og AIDS i Danmark ultimo 2003
I Danmark lever der i dag cirka 5.000 HIV-smittede, hvilket er langt flere end blot for 5 år siden. Denne stigning skyldes primært, at HIV-smittede i Danmark kan tilbydes effektiv medicin, der hindrer at de udvikler AIDS og dør. Langt de fleste er smittet seksuelt, og omkring halvdelen af smittede er mænd, der har sex med mænd. Blandt disse mænd skønnes, at 5% er HIV-smittede, mens andelen blandt heteroseksuelle i Danmark er ganske lav. 75% af HIV-smittede i Danmark er mænd, mens 25% er kvinder.

Hvert år bliver omkring 250 personer testet HIV-positive for første gang. De senere år er ca. halvdelen af disse smittede smittet heteroseksuelt, mens cir-ka en tredjedel er smittet homoseksuelt. De sidste godt 10 år har overvåg-ningen vist, at omkring halvdelen af de heteroseksuelle, der har fået påvist HIV, er indvandrere fra lande, hvor HIV er meget udbredt – især fra Afrika. I Danmark er det primært følgende grupper der er hårdt ramt af HIV:

  • mænd, der har sex med mænd (homoseksuelle og biseksuelle mænd)

  • personer, der er født og/eller opvokset i lande, hvor der er mange HIV-smittede

  • stiknarkomaner

  • udenlandsrejsende/udstationerede, der har været i lande, hvor HIV er udbredt


  • Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024