Hjerteplan 2003

Tina Møller
Dokumentation
Siden 1993 er behandlingen af patienter med forkalkning af kranspulsårene, dvs. iskæmisk hjertesygdom blevet udbygget. Sidste år har omkring 11.000 patienter fået ballonudvidelse eller by-pass operation, til sammenligning var tallet omkring 8.500 i år 2000. Denne kapacitetsudvidelse er sket på baggrund af aftaler mellem regering og amter på grundlag af Sundhedsstyrelsens hjertefølgegruppes faglige vurderinger.

I 2002 pegede en undersøgelse på, at behandlingen af patienter med stor blodprop i hjertet kan forbedres. I stedet for som tidligere at give blodpropopløsende medicin, behandler man nu ved hjælp af akut ballonudvidelse (PCI), hvilket sandsynligvis mindsker dødeligheden og risikoen for flere blodpropper. Derfor vurderer Sundhedsstyrelsen, at tiden er inde til at fastsætte en række anbefalinger på området.

Det sker i notatet Det fremtidige behov for revaskulariserende behandling af iskæmisk hjertesygdom – herunder PCI-behandling, som er udarbejdet i regi af Sundhedsstyrelsens hjertefølgegruppe. Notatets hovedkonklusioner er:

  • Ballonudvidelser/PCI bør fortsat være en landsdelsfunktion, hvorefter det er styrelsen, der – via sædvanlig dialog med alle relevante parter - fastsætter landsdelsfunktionerne samt deres placering på landets sygehuse.
  • Kapacitetsudbygningen af ballonudvidelser i 2003 og 2004 bør som udgangspunkt ske på de fem eksisterende hjertecentre på Rigshospitalet, Skejby Sygehus, Aalborg Sygehus, Amtssygehuset i Gentofte og Odense Universitetshospital.
  • Kapacitetsudbygningen af ballonudvidelser i 2004 kan dog alternativt ske ved at der eventuelt etableres én decentral enhed, under forudsætning af:
    at der er patientgrundlag herfor, at det sker i et formaliseret samarbejde med et landsdelshjertecenter i Vestdanmark, og at det sker i stedet for en (yderligere) kapacitetsudvidelse på Skejby Sygehus.
  • Sundhedsstyrelsen følger udviklingen i patientunderlaget i op til to år, før der er et beslutningsgrundlag for eventuel decentralisering af ballonudvidelserne. Styrelsen vurderer herefter om en eventuel udbygning i 2005 kan ske ved yderligere udbygning af de fem hjertecentre eller ved etablering af maksimalt yderligere en til to decentrale enheder i et formaliseret samarbejde med et landsdelscenter.

    Anbefalingen for hjertekirurgi – herunder by-pass operationer - er fortsat, at de kun foretages på landets fem hjertecentre.

    Det er Sundhedsstyrelsens overordnede målsætning at sikre behandlingens kvalitet gennem en kontrolleret udbygning af kapaciteten. Læs notatet Det fremtidige behov for revaskulariserende behandling af iskæmisk hjertesygdom – herunder PCI-behandling (pdf)

    Yderligere oplysninger: Afdelingslæge Marianne Jespersen, tlf. 7222 7580 eller fuldmægtig Michael Daugbjerg, tlf. 7222 7819


  • Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024