HPV skal indføres i børnevaccinationsprogrammet

NYHED: S er klar til at stille lovforslag om kræftvaccine, hvis ikke sundhedsministeren anbefaler at gøre den til en del af børnevaccinationsprogrammet.
Maria Dalby

Det her er en sag, hvor Dansk Folkeparti er nødt til at gå med oppositionen, hvis Lars Løkke Rasmussen ikke selv sikrer, at den bliver en del af børnevaccinationsprogrammet.

Jens Peter Vernersen
Sundhedsordfører for Socialdemokraterne
Socialdemokraterne er trætte af at vente på sundhedsministeren. Siden sidste efterår har Lars Løkke Rasmussen (V) skudt alle spørgsmål om HPV-vaccinen til pause, ved at henvise til MTV-rapporten, der ville komme til maj. Men da den endelig var færdig lød meldingen fra Sundhedsstyrelsen, at de var nødt til at indhente flere ekspertudtalelser, da der fortsat var usikkerhed omkring vaccinen.

"Det er aldeles utilfredsstillende, at sundhedsministeren vælger at trække afgørelsen en gang til. Derfor vil vi også stille et beslutningsforslag, hvis ikke ministeren selv rykker til oktober," siger Jens Peter Vernersen (S), der er sundhedsordfører for Socialdemokraterne.

Han kan kun mistænke ministeren for ikke at skynde på bureaukratiet for at spare penge.

Afklares i efteråret
Sundhedsministeren har selv i et svar til Folketingets Sundhedsudvalg skrevet, at sidste frist for sundhedsstyrelsen til at komme med deres endelige anbefaling er 1. oktober. Der skal styrelsen komme med en anbefaling for, hvorvidt vaccinationen skal være en del af børnevaccinationsprogrammet.

Men allerede sidste år i oktober kunne Altinget|Sundhed fortælle, at det politiske flertal for kræftvaccinationen var på plads.

Dokumentation

Sundhedsudvalget og medlemmerne af udvalget stillede i alt 54 spørgsmål om HPV-vaccinationen i sidste folketingssamling.

Standard svaret frem til maj handlede typisk om at sundhedsministeren ventede på MTV-rapporten.

Eksempelvis så et svar sådan ud:

"Sundhedsstyrelsen oplyser, at det er netop for at belyse bl.a. dette og andre spørgsmål, at Sundhedsstyrelsen har iværksat en MTV om de nye vacciner mod livmoderhalskræft (HPV-vacciner).  MTV´en forventes færdig i maj 2007, og har til formål at skaffe et solidt beslutningsgrundlag for de kommende anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen om, hvordan vaccinerne mod livmoderhalskræft kan anvendes under danske forhold i et større offentligt forebyggelsesprogram. Sundhedsøkonomiske forhold er en væsentlig del af MTV-arbejdet."

Birthe Skaarup (DF) spørg den 10 maj, hvorfor ministeren fortsat ikke er klar med en udmelding:

Ministeren har siden efteråret 2006 henvist til, at spørgsmål vedrørende indførelse af vaccination mod livmoderhalskræft måtte afvente en MTV-rapport fra Sundhedsstyrelsen.

MTV-rapporten kom i sidste uge og indeholder en etisk konklusion, hvor i det bl.a. hedder: »Da det (livmoderhalskræft) er en alvorlig lidelse, der forebygges, forekommer det ud fra en etisk retfærdighedsbetragtning berettiget, at der afsættes de nødvendige ressourcer til indførelsen af vaccination«. 

Svaret fra sundhedsministeren lød:

Sundhedsstyrelsen offentliggjorde den 2. maj 2007 MTV-rapporten "Reduktion af risikoen for livmoderhalskræft ved vaccination mod humant papillomvirus (HPV)". 

Jeg oversendte samme dag rapporten til Sundhedsudvalget til orientering, og oplyste i den forbindelse, at rapporten ikke i sig selv indeholder anbefalinger om indførelse af HPV-vaccinationen, idet der som MTV er tale om faglig rådgivning, som skal indgå i grundlaget for Sundhedsstyrelsens anbefaling om vaccinen.  

MTV-rapporten bidrager således væsentligt til beslutningsprocessen ved at have samlet viden på området, men beslutningen om at indføre HPV-vaccine i børnevaccinationsprogrammet er fagligt set ikke enkel, og der udstår en række problemstillinger, som Sundhedsstyrelsen skal have tid til at forholde sig til.

Det fremgår således af MTV-rapporten, at de nye vacciner er effektive og sikre; men kun beskytter mod 70 pct. af tilfældene af livmoderhalskræft. Endvidere kendes virkningsvarigheden ikke, selv om man forventer, at den er væsentlig længere end de 5 års observationstid, man foreløbig har.

Der er fortsat mange uafklarede spørgsmål vedr. naturlig infektion med HPV-virus, hvilke andre faktorer der har betydning for udvikling af livmoderhalskræft, og om man skal anbefale den ene vaccine frem for den anden, idet de to vacciner, der vil være på det danske marked i løbet af 2007, er lidt forskellige. Herudover skal det vurderes, på hvilket alderstrin vaccinen evt. skal indgå i børnevaccinationsprogrammet, om tilbuddet skal gives til både drenge og piger, samt hvem der skal have et "catch-up" tilbud - dvs. hvor mange årgange af dem, der ikke er omfattet af børnevaccinationsprogrammet, skal have tilbud om HPV-vaccination. Yderligere er det vigtigt at sikre, at tilslutningen til livmoderhalskræftscreening opretholdes blandt de vaccinerede, da vaccinen ellers kan risikere at gøre mere skade end gavn.

Som jeg gjorde opmærksom på i følgeskrivelsen til udvalget, er der endnu ikke andre europæiske lande, der har truffet beslutning om vaccinen, men spørgsmålet skal drøftes på en række møder i nordisk og europæisk regi i den nærmeste fremtid.  

Vaccinationsudvalget vil naturligvis blive inddraget. Den 6. juni 2007 afholder Sundhedsstyrelsen møde i Vaccinationsudvalget, hvor resultater fra MTV-rapporten og oplysninger fra møderne vil blive fremlagt og diskuteret.

Jeg kan godt forstå utålmodigheden efter at få indført en vaccine, som kan forhindre kræft. Men jeg finder det afgørende, at Sundhedsstyrelsen får den nødvendige tid til at udarbejde en solidt funderet og gennemarbejdet anbefaling om HPV-vaccinens anvendelse.

Det har Sundhedsstyrelsen lovet mig kan ske inden 1. oktober 2007.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024