Hver fjerde kommune skærer ned i køkkenerne
Niels Th. Dahl
JournalistJeg er nervøs for, at det her ender helt katastrofalt.
Ghita Parry
Formand for Kost & Ernæringsforbundet
DET VISTE UNDERSØGELSEN BL.A.:
69 kommuner ud af landets 98 kommuner deltog i undersøgelsen.
17 af kommunerne har sparet fuldtidsstillinger i køkkenerne, siden kommunalreformen trådte i kraft.
45 pct. af kommunerne har ændret køkkenstruktur for mad til pensionister, og yderligere 22 pct. har planer om at gøre det.
75 pct. af kommunerne har køkkener, der producerer varmholdt mad til pensionisterne.
35 pct. producerer kølemad
51 pct. producerer kølevakuum
16 pct. producerer frost
13 pct. udnytter sous vide.
Mange køkkener benytter mere end én produktionsform.
Der bliver færre hænder i kommunernes køkkener, der skal producere mad til landets gamle og børn.
En rundspørge, Synovate har lavet for Kost & Ernæringsforbundet, viser således, at hver fjerde af de nye kommuner, der blev dannet ved kommunalreformen 1. januar i år, har sparet en eller flere fuldtidsstillinger væk i de kommunale køkkener.
Undersøgelsens resultat har medført dybe panderynker hos Kost & Ernæringsforbundets formand Ghita Parry, der i dag i et debatindlæg på Altinget | Fødevarer, kalder nedskæringerne en "voldsom amputation af det kostfaglige personale," og frygter for kvaliteten af den offentlige mad i fremtiden.