Imod intentionen med begrænset adgang til EPJ

Der er allerede gang i debatten om adgangen til EPJ inden førstebehandling af lovforslaget, der lægger op til, at kun læger, sygeplejersker og jordemødre skal have adgang.
Der er allerede gang i debatten om, hvem der skal have adgang til den elektroniske patientjournal.
Der er allerede gang i debatten om, hvem der skal have adgang til den elektroniske patientjournal.
Maria Dalby
Fakta

Danske Fysioterapeuter har gjort Sundhedsudvalget opmærksom på de problemer, de ser i loven. Dette er blandt andet, hvad de frygter: 

Lovforslaget - hvis det vedtages - indebærer, at læger, sygeplejersker og jordemødre får adgang til behandlings- og anamneseoplysninger i EPJ. Fysio- og ergoterapeuter kan derimod ikke selv logge på systemet, men skal bede en læge eller sygeplejersker om at få lov til at få oplysningerne. Det kræver ikke megen fantasi at forestille sig det administrative kaos en sådan forretningsgang vil udløse. Mens patienter ligger og venter, render sundhedspersonalet rundt efter hinanden for at få fat i helt basale oplysninger.  Det forekommer fuldstændig urimeligt og stik imod alle politiske intentioner om kontinuitet og koordination.
 
Patienten må med forslaget se frem til at være den absolut eneste, som besidder et nogenlunde helhedsbillede. Det bliver patienten, der over for skiftende sundhedspersoner skal formidle helhedsbilledet - og huske de vigtige detaljer - for internt i sundhedsvæsenet vil der ikke bliver opbygget nogen fælles tværfaglig viden. Det kan blive et problem f.eks. med hjerneskadede eller demente ældre.

I dag har ergoterapeuter og fysioterapeuter som autoriseret sundhedspersonale direkte adgang til relevante oplysninger af betydning for deres behandling. Det er nødvendigt for at kunne yde den rigtige behandling og for at undgå, at der gives forkert behandling på baggrund af manglende informationer. Ergoterapeuter og fysioterapeuter har i henhold til den nye autorisationslov selvstændig behandlingskompetence ligesom f.eks. jordemødre. Derfor er det ganske uforståeligt, at autoriseret sundhedspersonale med et selvstændigt arbejdsfelt ikke længere skal have adgang til basale patientdata.

Danske Fysioterapeuter og Ergoterapeutforeningen har over for Folketingets sundhedsudvalg protesteret mod forslaget. (bilag 3 til loven).
Foreningerne er enige om, at forslaget er særdeles kritisabelt og stik imod intentionerne om det sammenhængende sundhedsvæsen og kontinuitet i patientforløb, som er helt centrale i sundhedsloven.


Kilde: Danske Fysioterapeuter

Hvis lovforslag L 50 gennemføres, sådan som det ser ud nu, frygter flere interesseorganisationer, at det vil medføre et bureaukratisk kaos. Det er nemlig kun læger, sygeplejersker og jordemødre, der skal have adgang til EPJ.

"Det strider stik imod det, som er udmeldt politisk - at der skal være mere sammenhængende patientforløb. Den manglende adgang til information skaber en væsentlig barriere i vores arbejde," siger formanden for Danske Fysioterapeuter, Johnny Kuhr.

Mere bureaukratisk
Foreningen undrer sig over regeringens lovforslag, der også skaber et skel mellem faggrupperne på landets hospitaler. Kun læger og sygeplejersker skal ifølge lovforslaget fremover være gatekeepere til oplysningerne i den elektroniske patientjournal.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024