Influenzatilfælde i Danmark på retur

Mens frygten for fugleinfluenza skaber frygt rundt i verden, kan danskerne glæde sig over, at almindelige influenzatilfælde i Danmark er på tilbagetog.
Kristian Lund Pedersen
Dokumentation
Influenzaaktiviteten i Danmark faldt yderligere i uge 4 og ligger nu på basisniveau for årstiden. Konsultationsprocenten var 2,4% i uge 4. Der isoleres stadig influenzavirus fra sekretprøver modtaget fra sentinelovervågningen, hvilket betyder, at influenza stadig cirkulerer i Danmark. Forekomsten var stadig højest hos patienter i aldersgruppen 0-14 år.

Influenzavirus isoleret fra patienter er subtypet til H3N2 Fujian-lignende virus. Dette betyder, at Fujian-virus cirkulerer i Danmark.

I Europa rapporterede man i uge 3 om en stigning i influenzaaktiviteten i Østeuropa (Lithauen, Slovakiet, Slovenien og Letland) samt i Italien. De fleste lande i Vesteuropa rapporterer om aktivitet, som svarer til den forventede for årstiden. I øvrige Europa, ligesom i Danmark, er influenza A (H3N2)/Fujian/411/2002-lignende virus det dominerende virus. Der er også isoleret andre influenzavirus, både influenza A (H1N1) og A (H1N2) samt influenza B. Muligheden for en anden bølge af influenzaaktivitet som følge af et af disse virus vil blive fulgt nøje.

Vaccinen yder beskyttelse mod Fujian stammen, men generelt på et lavere niveau. Fujian virus er ikke identisk med, men ligner det A/Moscow-lignende virus, som indgår i denne sæsons vaccine. Der er tale om såkaldt genetisk drift. Situationen i Europa kan ses på http://www.eiss.org.

I løbet af de sidste par uger er fugleinfluenza A (H5N1) fundet hos syv personer (seks døde) i Vietnam og hos tre personer (to døde) i Thailand. Det er vigtigt at understrege, at der ikke er tegn på, at virus har smittet fra person til person. Der er ingen grund til at aflyse rejser til Asien som følge af disse udbrud. Fugleinfluenza udgør under normale forhold ingen smitterisiko for mennesker. Der er udbrud af fugleinfluenza blandt fugle/fjerkræ i en række lande i Asien. Overvågningen er skærpet i hele området, og udbruddet blandt fugle bekæmpes bl.a. med nedslagtning af dyrene. WHO har taget initiativ til udvikling af en vaccine mod H5N1-stammen. Situationen kan følges på Serum Instituttets hjemmeside.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024