Ingen receptpligt for store pakninger med svage smertestillende lægemidler

Lægemiddelstyrelsen mener, at svage smertestillende midler fortsat skal kunne fås i håndkøb i alle pakningsstørrelser.
Sandra Schwartz
Dokumentation
Lægemiddelstyrelsen mener, at svage smertestillende midler (paracetamol og acetylsalicylsyre) fortsat skal kunne fås i håndkøb i alle pakningsstørrelser. Store pakninger må fortsat kun sælges på apoteket, mens små pakninger også må sælges i supermarkeder, kiosker og materialister m.fl., der har tilladelse til at sælge lægemidler.

Det har i en årrække jævnligt været overvejet og diskuteret, om store pakninger af smertestillende lægemidler med indholdsstofferne paracetamol (Panodil®, Pamol® og Pinex®) og acetylsalicylsyre (Magnyl "DAK"®, Aspirin®, Idotyl®, Kodimagnyl® og Treo®) skal gøres receptpligtige. Formålet med at gøre dem receptpligtige skulle være at nedbringe antallet af selvmord og selvmordsforsøg, ikke mindst blandt de unge.

Efter grundige overvejelser er det stadig Lægemiddelstyrelsens opfattelse, at de store pakninger ikke skal gøres receptpligtige. Opfattelsen bygger i særlig grad på disse forhold:

De svage smertestillende lægemidler er generelt set meget sikre ved normal brug. Hvis de gøres receptpligtige for at imødegå misbrug, kan misbruget blive flyttet til andre, farligere lægemidler.

I modsætning til, hvad der almindeligvis antages, er der uhyre få selvmord blandt unge begået med svage smertestillende lægemidler. Ifølge statistiske oplysninger har i alt 4 unge under 20 år begået selvmord med svage smertestillende lægemidler inden for de sidste 10 år.

Udenlandske erfaringer efterlader ikke noget entydigt billede af, at der kan opnås en sikkerhedsmæssig fordel ved at gøre de store pakninger receptpligtige. Tværtimod har myndighederne i Australien netop gennemført et meget udførligt udredningsarbejde og er nået til den konklusion, at det ikke vil tjene noget formål at gøre store pakninger receptpligtige. DSI (Dansk Institut for Sundhedsvæsen) har i 2003 lavet en sundhedsøkonomisk analyse af konsekvenserne af at gøre store pakninger receptpligtige. Analysen viser bl.a., at samfundet vil få en merudgift i størrelsesordenen 100 til 650 mio. kr. pr. år.

Lægemiddelstyrelsens opfattelse bygger også på drøftelser med Sundhedsstyrelsen, der er enig i, at der ud fra en samlet vurdering ikke er behov for at gøre de store pakninger receptpligtige.

Lægemiddelstyrelsen vil overveje, hvilke initiativer der kan tages for at fremme sikkerheden ved brug af smertestillende lægemidler. Her tænkes især på bedre og tydeligere advarsler på pakningerne.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024