Kræftuddannelse skal i gang

NYHED: Kræftplan 2 er ikke en hensigtserklæring, sådan er meldingen fra DF's sundhedsordfører, der ønsker, at alle initiativer følges op.
Specialuddannelse i kræft skal i gang, hvis kræftplan 2 skal overholdes.
Specialuddannelse i kræft skal i gang, hvis kræftplan 2 skal overholdes.
Maria Dalby

Politikerne er ansvarlige for det samlede sundhedsvæsen, og der duer de her enkeltsager altså ikke. Det er helt urimeligt, at man kan lave en fire ugers behandlingsfrist uden at sikre, at der findes det personale, der skal til for at opfylde behovet.

Connie Kruckow
Formand for DSR
Fakta

Kræftuddannelsens forløb

Efterår 2003: Sundhedsstyrelsen overvejer at etablere en specialuddannelse indenfor kræftområdet. Uddannelsen skal have fokus på det samlede patientforløb

Sommer 2004: Sundhedsstyrelsen træffer beslutning om at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal udarbejde et forslag til specialuddannelsen. Forslaget skal dække hele kræftområdet og samtidig erstatte de længerevarende efteruddannelser.

Efterår 2004: Under en generel drøftelse om sygeplejerskers specialuddannelser i Folketinget giver indenrigs- og sundhedsministeren tilsagn om, at der inden udgangen af 2005 vil ligge et forslag til specialuddannelsen.

Sommer 2005: Kræftstyregruppen, der er ansvarlig for den såkaldte Kræftplan 2, anbefaler, at der skal arbejdes på en hurtig implementering, når uddannelsesforslaget foreligger

Efterår 2005: Uddannelsesforslaget bliver sendt til høring

Vinter 2006: Det færdige uddannelsesforslag sendes til indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen 

Efterår 2006: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen melder offentligt ud, at uddannelsen skrinlægges på ubestemt tid.


Kilde: Dansk Sygeplejeråd
Det er ikke kun anbefalingerne om strålekanoner i kræftplan 2, der skal følges. Også opgraderingen af sygeplejerskernes faglige niveau skal på plads. Derfor vil Birthe Skaarup på torsdag tage den udskudte specialuddannelse for sygeplejersker op med sundhedsministeren.

"Når der er en kræftplan, der siger, hvad pengene skal bruges til, så skal det selvfølgelig ske. Det kan ikke nytte noget, at planen skal give bedre behandling, eksempelvis ved at få uddannelsen i orden, hvis den plan så ikke følges," siger Birthe Skaarup.

Kræftplanen skal overholdes
Hun mener, at kræftplanen skal følges mere nøje, og at det er grotesk, at sygeplejerskernes uddannelse ikke opprioriteres.

"Der ligger en uddannelsesplan, der skal opnormere sygeplejerskerne, så de får mere forståelse for kræftområdet. Det ligger fast i kræftplan 2," siger hun.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024