Krav om undersøgelse af medicintilskud

NYE TAL: Især uden for de store byer er tildelingen af særtilskud til dyr medicin skævt fordelt. Både patienter, PLO og forsker anbefaler undersøgelse.
Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta
Enkelttilskud 

103.000 gange. Så mange gange sendte læger på vegne af patienterne sidste år en ansøgning af sted til Lægemiddelstyrelsen (I dag Sundhedsstyrelsen) for at ansøge om medicintilskud til receptpligtig medicin under den særlige ordning for enkelttilskud i 2011. 89 procent af ansøgningerne fik et "ja" fra styrelsen.

Medikamenterne er ofte nye og dyre, hvor Sundhedsstyrelsens eksperter anser, at de fleste patienter vil kunne klare sig fint med billigere midler.

Fakta
Medicintilskud kort fortalt:

De fleste receptpligtige lægemidler har generelt tilskud eller klausuleret tilskud. Når patienten går på apoteket er prisen reduceret, fordi det offentlige har betalt en del af regningen med tilskuddet.

Hvis et præparat kun har fået tilkendt enkelttilskud, skal lægen elektronisk sende en ansøgning til Lægemiddelstyrelsen. Her afgøres det så, om patienten må få det offentlige medicintilskud. Får patienten ikke bevilliget enkelttilskud skal patienten betale hele regningen. Ved dyre lægemidler kan egenbetalingen så blive meget høj. Få patienter fortsætter med den samme medicin, hvis de ikke kan få tilskud.

Fattige patienter har mindre adgang til medicin under enkelttilskuds-ordningen end velstående. Det indikerer en ny opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen.

Opgørelsen viser, at der især uden for de store byer er forskelle i tildelingerne af medicin under ordningen for enkelttilskud. Opgørelsen får Danske Patienter, de praktiserende læger og en ekspert i ulighed til at anbefale en undersøgelse af årsagerne til forskellene.

Kommuner med færrest tildelinger af enkelttilskud
<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdGdMTWstM3ljSzdvUnFhcUs4N24xRkE&transpose=0&headers=1&range=A1%3AD13&gid=2&pub=1","options":{"vAxes":[{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}},{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}}],"booleanRole":"certainty","height":371,"animation":{"duration":500},"vAxis":{"format":""},"width":450,"hAxis":{"format":""}},"state":{},"view":{"columns":[0,{"label":"Kommune","properties":{"role":"annotation"},"sourceColumn":1},2,3]},"chartType":"Table","chartName":"Diagram5"} </script>De frygter, at forskellen skyldes den generelle sociale ulighed man ser på sundhedsområdet. Opgørelsen viser nemlig eksempler på at:

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024